Brněnský Devětsil
Text dotazu
Dobrý den, prosím o nasměrování, kde bych našla
informace o brněnském Devětsilu a historiku J. B. Svrčkovi. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
historie a dokumenty Brněnského Devětsilu jsou popsány v časopisu Česká literatura (1965). Konkrétně se jedná o články:
* BÍLEK, Jaroslav. O vzniku Brněnského Devětsilu. K historii Brněnského Devětsilu. Česká literatura. roč. 13/1965, č. 1, strana 76 - 84.
* SUS, Oleg. Z Dokumentů Brněnského Devětsilu. Česká literatura. roč.
13/1965, č. 1, strana 85 - 90.
Oba články můžete nalézt v digitálním archivu Ústavu pro českou literaturu:
http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=CesLit/13.1965/1/76.png.
Další články k danému tématu:
* SUS, Oleg. Brněnský Devětsil 1924-1964. Rovnost. roč. 79, č. 71 (22. 3.), s. 4. 1964.
* BÍLEK, Jaroslav. Brněnský Devětsil a Pásmo. Rovnost. roč. 94, č. 65 (17.
3.), příl., s. 2. 1979.
* HEK, Jiří. Z dokumentů a korespondence Brněnského Devětsilu 1923 - 1927.
Literární archiv : Sborník Památníku národního písemnictví.  roč. 2, s.
176-215. Praha : Orbis, 1967.
Na Brněnský Devětsil vzpomíná také Bedřich Václavka v knize:
* VÁCLAVEK, Bedřich. Literární studie a podobizny. 1. vyd. Praha :
Československý spisovatel, 1962. str. 261 - 265.
Článků o Devětsilu obecně vyšla celá řada. Podrobné heslo k Devětsilu naleznete v Lexikonu české literatury. díl 1. A-G. 1. vyd. Praha : Academia, 1985. Součástí hesla je také další doporučená literatura k tématu. Řadu dalších informačních zdrojů k tématu můžete nalézt také v katalozích a databázích Ústavu pro českou literaturu: http://isis.ucl.cas.cz/db.jsp.
Osobnost výtvarného a literárního teoretika a kritika Jaroslava B. Svrčka přibližuje heslo v Galerii brněnských osobností (4):
* CHMEL, Zdeněk. Galerie brněnských osobností. sv. 4. S-T. 1.vyd. Brno :
Ante, 2005.
Další informační zdroje k J.B. Svrčkovi:
* ZÁVODSKÝ, Artur. Zemřel nejstarší člen Devětsilu. Sborník prací filozofické fakulty brněnské univerzity. Řada literárněvědná (D). roč. 29, č. 27, s. 192-193. 1980.
* SVRČEK, Jaroslav B. Mladý osmdesátník vzpomíná. Rovnost. roč. 82, č. 284 (26. 11.), s. 5. 1967.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 08:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu