Brněnské noviny z období 1939-1945
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké noviny jsou u vás k dispozici z let 1939-1945. Mělo by se jednat o brněnské deníky.
Odpověď
Vážená paní,
pokud jde o přesný soupis brněnských časopisů a novin, od kterých vyšlo 1939-1945 alespoň jedno číslo, doporučila bych Vám hledat v těchto bibliografiích:
Sign. 2-0842.630
Pasák, Tomáš, 1933-1995
Soupis legálních novin, časopisů a úředních věstníků v českých zemích z let 1939-1945. -- Praha : Univerzita Karlova, 1980. -- 441 s.
Dostupné též v digitalni podobě na: http://kramerius.mzk.cz.
Sign. 3-0769.893 ; Sign.: PK-0079.485
Kubíček, Jaromír, 1938-
Brněnské noviny a časopisy od doby nejstarší až do roku 1975 / Jaromír Kubíček, Zdeněk Šimeček. -- 1. vyd.. -- Brno : Universitní knihovna : Archiv města Brna, 1976. -- 594, [2] s. : [32] s. fot. příl.. -- (Bibliografie města Brna ; sv. 2 )
1000 výt. - Spoluvyd. Archiv. města Brna a Muzejní spolek v Brně. - Souběž. rus. a něm. předml. - Bibliogr. prameny. - Pozn. - Odkazy na lit. - Rejstřík vydavatelů a systematický rejstřík. - S tb. v textu. - Il. předsádky. - Obálka a vazba: Jan Jordán. -- Dostupné též v digitalni podobě na: http://kramerius.mzk.cz.
Bibliografie si můžete objednat ze skladiště MZK anebo si je můžete prezenčně vypůjčit u pultu v Humanitní studovně ve 4. patře MZK, kde máme i další podobné bibliografie.
Z nejběžnějších brněnských deníku za války vycházely:
Sign. Skř.17-0849.021,Rok:1893-1945,48-52 (mikrofilm)
LIDOVÉ NOVINY. -- V Brně : Vydavatelské družstvo lidové strany v Brně, 1893-1945, 1948-1952. -- Mikrofilm-negativ
Podnázev od roč. 2, č. 75 (1894): Orgán strany lidové na Moravě. - Od roč. 16, č. 73 (1908) bez podnázvu. - Podnázev od roč. 47, č. 169 (1939): List Národního souručenství. - Od roč. 50, č. 134 (1942) bez podnázvu. - Podnázev od roč. 56, č. 109 (1948): List Syndikátu českých spisovatelů. - Podnázev od roč. 57, č. 57 (1949): List Svazu československých spisovatelů. -- Vydavatel od roč. 47, č. 109(1948): Syndikát českých spisovatelů. - Vydavatel od roč. 57, č. 57 (1949): Svaz československých spisovatelů. -- V r. 1918-1919 vycházely souběžně Malé Lidové noviny (sváz. se zákl. čas.). - V r. 1939-1944 a 1948-1949 period. příl.: Lidové noviny dětem (sváz. se zákl. čas.) - V r. 1950-1952 period. příl.: Kulturní neděle (sváz. se zákl. čas.). -- ISSN 1802-6265 je platné pro roky 1893 až 1945 a ISSN 0862-5921 pro roky 1948 až 1952. -- Dostupné též v digitalni podobě v aplikaci Kramerius. --
ISSN  1802-6265 ISSN  0862-5921
Sign. Skř.17-1040.950,Rok:1863-1943 (mikrofilm; do roku 1943)
MORAVSKÁ ORLICE. -- V Brně : František Uman, 1863-1943. -- Mikrofilm-negativ
Nakl. od roč.2, č. 64 (1864): Jindřich Dvořák. - Nakl. od roč. 7, č. 172 (1869): Josef Šnaidr. - Vydav. od roč. 9 (1871): Karel Flemich. - Vydav. od roč. 21 (1883): František E.Slovák- - Vydav. od roč. 38 (1900): Družstvo Moravské orlice. - Vydav. od roč. 48, č. 279 (1910): Jan Ehrenberger. - Vydav. od roč. 64, č. 273 (1926): Otakar Lebloch. - Vydav. od roč. 65, č. 151 (1927): Adolf Galgonek. - Vydav. od roč. 65, č. 160 (1927): Josef Mathon. - Vydav. od roč. 65, č. 170 (1927): Rudolf Obrovský. - Vydav. od roč. 67, č. 12 (1929): Karel Červinka. - Vydav. od roč. 67, č. 49 (1929): Marian Sedmík. - Vydav. od roč. 68, č. 45 (23. 3. 1930): Antonín Jarušek. - Vydav. od roč. 68, č. 42 (1930): Rudolf Jarušek. - Vydav. od roč. 69, č. 45 (1931): Antonín Jarušek. - Vydav. od roč. 69, č. 49 (1931): Robert Jarušek. - Vydav. od roč. 70, č. 36 (1932): Josef Pištělák. - Vydav. od roč. 71, č. 30 (1933): Bohumil Pištělák. -- Podnázev od roč. 66, č. 4 (1928): Polit. nezávislý list. - Podnázev od roč. 67, č. 18 (1929): Politický nezávislý týdeník. - Od roč. 70, č. 11 (1932): Bez podnázvu. - Podnázev od roč. 70, č. 35 (1932): Nejstarší moravský list. - Podnázev od roč. 70, č. 47 (1932): Politicky nezávislý a nestranný list. - Od roč. 71, č. 30 (1933): Bez podnázvu. - Podnázev od roč. 72, č. 8 (1934): Neodvislý deník. - Podnázev od roč. 72, č. 87 (1934): Nejstarší deník moravský. Neodvislý deník. - Podnázev od roč. 73, č. 13 (1935): Neodvislý deník moravský. - Podnázev od roč. 73, č. 252 (1936): Neodvislý deník, hájící zájmy země Moravskoslezské a Slovenska. - Podnázev od roč. 74, č. 102 (1936): Tribuna země Moravskoslezské. - Podnázev od roč. 76 (1938): Nestranný a nezávislý list země Moravskoslezské. - Od roč. 77, č. 2 (1939): bez podnázvu. - Podnázev od roč. 77, č. 78 (1939): List Národního souručenství. - Od roč. 80, č. 57 (1942): bez podnázvu. --
Sign. MF-1094.107,Rok:1939-1940 (mikrofilm; do roku 1940)
VOLKSDEUTSCHE ZEITUNG [mikrodokument] : Tagblatt der deutschen Volksgruppe in der Tschecho-Slowakei. -- Brünn : Friedrich Irrgang, 1939-1940. --    sv. ; 46 cm
Podnázev v Jg. 89, Folge 22 (1939): Tagblatt der deutschen Volksgruppe in Bőhmen, Mähren, Mähren-Schlesien und in der Slowakei. - Podnázev v Jg. 89, Folge 23 (1939): Deutsches Tagblatt in Bőhmen, Mähren und in der Slowakei. - Podnázev od Jg. 89, Folge 24 (1939): Deutsches Tagblatt in Böhmenun Mähren. -- Vydavatel od Jg. 90, Folge 232 (1940): Mährischer Zeitungsverlag. --
Dříve jako:  Tagesbote aus Mähren
Sign. MF-1094.107,Rok:1941-44 (mikrofilm; od roku 1941)
BRÜNNER TAGBLATT : deutsche Tageszeitung in Böhmen und Mähren. -- Brünn : Mährischer Zeitungsverlag, [1851]-1945. --    sv. ; 46 cm
Dříve jako:  Volksdeutsche Zeitung Montag-Morgen
Mikrofilmy těchto novin si můžete objednat přes internet do Studovny novin a časopisů v 2. patře Moravské zemské knihovny.
S pozdravem
Eva Kmoníčková
Oddělení informačních služeb
Úsek Humanitní studovny
MZK Brno
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
30.10.2014 08:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu