Britské impérium
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik procent Země (pevniny a vodní plochy) ovládalo Britské imperium za svého vrcholu.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
největšího imperiálního rozmachu dosáhlo Britské impérium za vlády královny Viktorie (1819-1901). Británie postupně spravovala stále větší území a stávala se nejenom imperiální mocností, ale také světovou mocností v mnoha dalších ohledech. Za vrchol je považován začátek 20. století, což dokazují také čísla: v roce 1860 zabíralo britské impérium asi 9,5 milionu čtverečních mil; do roku. 1909 se celková plocha zvýšila na 12,7 milionu, což lze odhadnout na 25% povrchu zemské souše - bylo tedy třikrát větší než impérium francouzské, desetkrát větší než německé - a ovládalo zhruba stejný podíl světového obyvatelstva: celkem asi 444 milionů lidí žilo pod nějakou formou britské vlády.
Pokud se hlouběji zajímáte o Britské impérium, doporučujeme Vám projít především následující knihy, z kterých jsme čerpali uvedené informace:
* Ferguson, Niall. Britské impérium: cesta k modernímu světu. V českém jazyce vyd. 1. Praha: Prostor, 2007. 422 s. Obzor; sv. 69. ISBN 978-80-7260-175-2.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200711/contents/nkc20071757714_1.pdf
* Judd, Denis. Impérium: britská imperiální zkušenost od roku 1765 do současnosti. 1. vyd. v českém jazyce. [Praha]: BB art, 1999. 507 s., [24] s. obr. příl. ISBN 80-7257-046-3.
* Morgan, Kenneth O. a kol. Dějiny Británie. 2., dopl. vyd. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008. 656 s. Dějiny států. ISBN 978-80-7106-432-9.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200901/contents/nkc20081835635_1.pdf
Inspirovat Vás mohou také internetové odkazy, např. :
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Britsk%C3%A9_imp%C3%A9rium - internetová encyklopedie Wikipedie dokonce uvádí rozlohu 33 milionů kilometrů čtverečních v roce 1921, naleznete zde i vyjmenované území v Britském impériu
* http://kolonialismus.webnode.cz/
* http://en.wikipedia.org/wiki/British_Empire
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 15:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu