Britská politika ve vztahu k ČSR v roce 1933
Text dotazu
Do jaké míry věnovala britská politika po roce 1933 pozornost otázce bezpečnosti v souvislosti s Československem?
Odpověď
Pohled britských představitelů se od roku 1933 v souvislosti s praktikovanými principy politiky appeasementu odvíjel od mezinárodních okolností a lze říci, že v kontextu s „internacionalizací“ sudetoněmecké otázky pozornost Britů vůči Československu stoupala. Ke studiu této problematiky doporučujeme:
Zejména:
Nenaplněné naděje : politické a diplomatické vztahy Československa a Velké Británie od zrodu První republiky po konferenci v Mnichově (1918-1938) / Jindřich Dejmek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Karolinum, 2003. -- 495 s., ve fondu Historického kabinetu FF UK
Neville Chamberlain : od usmiřování k válce: britská zahraniční politika, 1937-1940 / Jiří Ellinger. -- Vyd. 1.. -- Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2009. -- 592 s. : čb. fot., ve fondu Historického kabinetu FF UK
Evropské velmoci a Mnichovská dohoda [rukopis] : vznik a důsledky politiky vrcholného britsko-francouzského appeasementu pro Československo / Martina Heranová ; vedoucí práce Dagmar Moravcová. -- Praha, 2007. -- 205 s., UK, Jinonice
NOVOTNÝ, L. Foreign Office, britské vyslanectví v Praze a sudetoněmecká otázka v roce 1937. Moderní dějiny, 2013, roč. 21, č. 2, s. 101-130. ISSN: 1210-6860, FF UK Historický kabinet
NOVOTNÝ, L. Machníkův výnos z roku 1936 a jeho vnímání ze strany britského vyslanectví v Praze a britského ministerstva zahraničí. In Češi a Němci v meziválečném Československu. Ostrava: KEY Publishing, 2013. s. 204-212. ISBN: 978-80-87475-37-9, UK Jinonice
NOVOTNÝ, L. Pokusy československé vlády o dohodu se sudetskými Němci z počátku roku 1937 očima britského vyslanectví v Praze. In Odraz německého národního socialismu ve třicátých letech v Československu a ve státech střední Evropy. Ostrava: KEY Publishing, 2013. s. 173-180. ISBN: 978-80-87475-28-7, NK Praha
Částečně:
Do poslední pence : československo-britská jednání o majetkoprávních a finančních otázkách 1938-1982 / Jan Kuklík. -- Vyd. 1.. -- Praha : Karolinum, 2007. -- 472 s. ; 21 cm, FF UK Historický kabinet
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
29.05.2014 11:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu