břečťan v mytologii, v symbolech, v křesťanství
Text dotazu
Dobrý den, čtenářka /lékárnice/ shání informace o rostlině břečťan v mytologii, v křesťanství a v symbolech.
Odpověď
Dobrý den,
Lexikon symbolů uvádí k břečťanu následující symboliku:
"(...) Protože je stálezelený, evokoval myšlenku na nesmrtelnost. V jiné souvislosti jej však považovali za rostlinu démonickou. Thyrsy boha opojení Dionýsa nebyly zdobeny jen révou, ale i břečťanem. Účinek břečťanu  se popisoval jako ochlazující a povzbuzující k hlubokým myšlenkám, čímž měl kompenzovat žár vína. Břečťanové věnce měly při hostinách zchlazovat čelo. Také Thaleia (Thálie), Múza veselého básnictví a komedie, byla zobrazována s břečťanovým věncem. Pro přilnavost a pevné uchycení úponek se stal symbolem věrné lásky a přátelství, díky své vitalitě navíc symbolem tajné radosti ze života. Zdobil Satyry a Sirény a hrál roli v egyptském kultu zmrtvýchvstalého Usira (Osirida). A protože se pne po mrtvých stromech a stále se zelená, středověcí křesťanští symbolikové jej povýšili na symbol dalšího života duše po smrti těla. Barokní básník Wolf Helmhardt  von Hohberg (1612 - 1688) složil na alegorický význam břečťanu tyto zbožné verše: "Břečťan po dubu až na vrchol se vine, ni vichr nejprudší nesvede jej smést, člověku v přízni Boží vše zlé se vyhne a vbrzku radostně vzhůru bude spět". "
Zdroj: BIEDERMANN, Hans. Lexikon symbolů. Vyd. 1. Praha: Beta, 2008. s. 44 - 45.
Břečťan byl též symbolem síly. Pro jeho údajné posilující účinky byly jeho plody přidávány do keltského piva.  Jiná lidová tradice přisuzovala břečťanu schopnost tlumit opilost. Což bývá dáváno do souvislosti s již zmíněným zobrazováním břečťanových věnců na hlavě Dionýsa (Bakchuse).
Použité zdroje
* BIEDERMANN, Hans. Lexikon symbolů. Vyd. 1. Praha: Beta, 2008. 503 s., [16] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7306-362-7.
* BERTRAND, Bernard. Herbář: fakta, mýty a legendy o jedovatých rostlinách. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2014. 196 s. ISBN 978-80-255-0809-1.
* BAUMANN, Helmut. Flora mythologica: griechische Pflanzenwelt in der Antike. Vollständig überarb. Ausg. Kilchberg: Akanthus, 2007. 173 s. Akanthus crescens; 8. ISBN 978-3-905083-24-8.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.08.2015 08:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu