Bratřické hnutí
Text dotazu
Prosim o seznam literatury zabyvajici se bratrickym hnutim ve stredni Evrope.
Odpověď
Dobrý den,
bratřickému hnutí se mimo jiné věnuje následující kniha:
* HOFFMANN, Ladislav. Bratříci - slavní protifeudální bojovníci 15. století: Příspěvek k dějinám husitství na Slovensku. 1. vyd. Praha: Naše vojsko, 1959. 84, [4] s. Živá minulost; Sv. 38.
a články:
* Moravec, Milan : Bratříci - slavní bojovníci 15. století. In: Jihlava a Basilejská kompaktáta. Jihlava, Muz. Vysočiny - OA 1992, s. 203-220.
* Jurok, Jiří : Čeští husitští a katoličtí kondotiéři z Moravy na Slovensku v 15. století (období bratříků). Vojenská história 9, 2005, č. 4, s. 3-15. (http://www.vhu.sk/data/att/476_subor.pdf )
* Rady, Martyn : Jiskra, Hussitism and Slovakia. In: Confession and Nation in the Era of Reformations. Central Europe in Comparative Perspective. Praha, Institute of History 2011, s. 77-90.
Zmínku o bratřickém hnutí byste mohl nalézt i v publikacích o husitském hnutí (např.):
* JUROK, Jiří. Příčiny, struktury a osobnosti husitské revoluce. Vyd. 1. České Budějovice: Veduta, 2006. 298 s. ISBN 80-86829-22-7.
* ČORNEJ, Petr. Světla a stíny husitství: (události, osobnosti, texty, tradice): výbor z úvah a studií. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2011. 481 s. ISBN 978-80-7422-084-5.
Internetové zdroje:
* http://books.google.cz/books?id=scAXAQAAIAAJ&pg=PA789&dq=brat%C5%99%C3%ADci&hl=cs&sa=X&ei=tCi-UNqvH6je4QSGkoCwBA&ved=0CDQQ6AEwAQ#v=onepage&q=brat%C5%99%C3%ADci&f=false
* http://www.husitstvi.cz/n-a3.php
* http://www.husitstvi.cz/rp7.php
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Jiskra_z_Brand%C3%BDsa
Další vhodnou literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím níže uvedených katalogů a databází:
* Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Naskenované katalogy NK ČR: http://katif.nkp.cz
* Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* Jednotná informační brána: http://www.jib.cz
* Databáze Historického ústavu AV ČR : http://biblio.hiu.cas.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2013 09:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu