Brandýs nad Orlicí.
Text dotazu
Kdy byl zřízen poštovní úřad v Brandýse nad Orlicí a jakým výnosem nebo rozhodnutím? Kde lze doklady o zřízení poštovního úřadu v Brandýse nad Orlicí dohledat a lze do nich nahlédnout?
Odpověď
Dobrý den, bohužel v publikacích, které jsou nám v knihovně dostupné, a které se zmiňují o historii Brandýsa nad Orlicí, není žádná zmínka o vzniku pošty.
Doporučujeme Vám obrátit se přímo na město Brandýs nad Orlicí, kde by měla být tato informace jistě v archivu města či jiných administrativních materiálech dostupná. Webové stránky města jsou http://www.mesto-brandys.cz/ , oficiální emailová adresa : info@mesto-brandys.cz
Regionální literaturu shromažďuje také knihovna Městského muzea Ústí nad Orlicí (http://www.muzeum-uo.cz/?sekce=knihovna), informace či přímo prameny by zde také mohly být dostupné.
Dále na webových stránkách ministerstva vnitra ČR www.mvcr.cz je k dispozici báze archivních fondů a sbírek v ČR. Po zadání dotatu "Brandýs nad Orlicí" se zobrazí cca 50 archivních sbírek, mezi nimi i archiv města Br. n. Orl. z let 1483-1945(1959), uložen ve Státním okresním archivu v Ústí n. Orlicí, je však nepřístupný. Přesto můžete o informace požádat i archiv, viz. http://www.vychodoceskearchivy.cz/.
Přínosné by také mohlo být projití následujících publikací, které se nachází v Městská knih. Ústí nad Orlicí, http://www.knihovna-uo.cz/
* JENDEKOVÁ, Božena. Procházky Brandýsem nad Orlicí. Brandýs nad Orlicí : s.n., 2003?. 40 s. :
* PORŠ, Vladimír. Brandýs nad Orlicí : Stručné dějiny města. 1. vyd. Brandýs nad Orlicí : Městský národní výbor, 1977. nestr.
* VOTAVA, Jan; MARTÍNKOVÁ, Jana. Brandýs nad Orlicí. Vyd. 1.. Praha : Futura, 2003. 59 s., [16] s. barev. obr. příl. ISBN 80-85523-92-2.
* Brandýs nad Orlicí 1503-2003 : 500. výročí udělení městského znaku a práva pečetit zeleným voskem. [text Jaroslav Truhlička] ; [fotografie Čestmír Karpíšek ... et al.]. Brandýs nad Orlicí : Město Brandýs nad Orlicí, 2003.
[64] s.
Záznamy knih naleznete v Souborném katalogu SKC na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.05.2009 15:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu