Braillovo písmo
Text dotazu
Má Braillovo písmo nějako logickou posloupnost, podle které jsou jednotlivé hrbolky raženy ?
Odpověď
Dobrý den,
od Goethe-Institutu jsme obdrželi Váš dotaz k zodpovězení.
"Braillova písmena jsou tvořena ze dvou vertikálních sloupců o třech bodech.
Rozměry písmen zhruba odpovídají rozměrům ukazováčků, kterými se čte.
Soustava je skutečnou abecedou rozměrem i obsahem. Je plně ortografická.
(...)
V roce 1827 vzniká první rozsáhlejší Braillův rukopis, ve kterém je jeho soustava popsána i s návodem k používání. Podařilo se mu využít předcházející zkušenosti s Barbierovým písmem, geniálně je zjednodušit a vytvořit nový logický systém. (...)
Písmena jsou tvořena malým počtem reliéfních bodů a jejich ideálním rozložením do lehce rozlišitelných reliéfních obrazců. V poznávacím procesu nevidomého čtenáře se uplatňují následující řetězce: na elementárním stupni čtení se jednotlivé body číslují, a tak je určeno jejich pořadí. Začátečník je takto zpočátku i vnímá. Postupně se představy o umístění jednotlivých bodů sdružují a vybavují jako obrazce představující písmena."
(Zdroj: SMÝKAL, Josef. Pohled do dějin slepeckého písma. Praha : Česká unie nevidomých a slabozrakých, 1994. s. 38 - 40.)
Více informací o Braillovu písmu můžete nalézt ve výše zmíněné publikaci či v následujících článcích a odkazech:
* SMÝKAL, Josef. Pohled do dějin slepeckého písma. Praha : Česká unie nevidomých a slabozrakých, 1994.
(http://smykal.ecn.cz/publikace/kniha08t.htm )
* http://www.ikaros.cz/node/4297
* Braillovo písmo. 100+1. Roč. 39, č. 13 (2002), s. 52-54.
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Braillovo_p%C3%ADsmo
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2011 12:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu