brabencový, brabancový olej
Text dotazu
Dobrý den, můžete, prosím, zjistit, co je to "brabencový" nebo "brabancový" olej? Zpívá se o něm třeba v lidových písních.
Dlouho jsem si nemohla vybavit text té písně, kterou jsem naposledy slyšela v dětství, už jsem myslela, že to budu muset vzdát, až můj syn vyřkl klíčovou první větu - já mám trakař novej - a bylo to zachráněno - kompletní text jsem našla na www.oleje.cz - hymna olejáře - česká verze. V podání našeho zemřelého dědy zněla první sloka: já mám trakař novej, vozím na něm olej, od města k vesnici, děvčata, kupte si, olej brabencovej,...
Odpověď
Dobry den,
bohuzel se mi nepodarilo najit zadnou zminku o brabencovem nebo brabancovem oleji v tistenem (kniznim nebo clankovem) zdroji. Pouze na internetu je nekolik webovych odkazu, kde je Vami hledany olej zminen. Odkazy Vam posilam, nemame moznost je ale overit.
1/
http://www.oleje.cz/index.php?left=main&page=clanky_vlastnosti_oleju5
Vývoj kvality motorových olejů
První motorové oleje neobsahovaly žádné přísady a šlo pouze o velmi málo rafinované základové oleje. Kvalita olejů se postupně zlepšovala jen účinnější rafinací. Dnes už ani nežijí pamětníci, kteří by pamatovali "brabancový olej", ve své době velmi populární a zmiňovaný dokonce i v hymně tribologů. To byl mazací olej, který pocházel z Brabantska, kde byla postavena jedna z prvních olejových rafinerií.
2/ OLIVOVÝ OLEJ /a. OLIVE OIL
- nejkvalitnější olivový olej se vyrábí z rozdrcených čerstvých a dokonalé zralých oliv. Mírným tlakem za studena tj. při teplotě 20-25°C se získává nejkvalitnější tzv. "panenský olej - oleum virgineum", který se na mírným tlakem např. na centrifuze oddělí od příměsí a rafinuje. Žádné jiné postupy nejsou dovoleny. Neobsahuje žádné další chemické látky. Podle předpisů EU se takový výrobek podle stupně jakosti dělí: "přírodní olivový olej - extra panenský " (extra virgin), "panenský" (virgin) a "obyčejný panenský" (ordinary virgin). Druhým lisováním při vyšším tlaku se získává "brabancový olej - oleum optimum". Je ještě dobré jakosti, je jen mírně nažloutlý. Případné mírné zakalení těchto olejů není na závadu např. stane se tak při skladování za nižší teploty. Konečně vysokým tlakem a za tepla se získává tzv. "technický olej",který se musí již rafinovat ("rafinovaný olivový
olej")
3/
http://www.cfs-cls.cz/Files/nastenka/page_4578/Version1/Sborn%C3%ADk_p%C5%99edn%C3%A1%C5%A1ek_-_d%C4%9Bjiny_farmacie_2006.pdf
Pražské barokní sazby (1659 a 1699)12 uváděly více než sto olejů, mj. Ol. formicarum (Brabencový olej), Ol. menthae (Balšámový olej), Ol. lini (Lenový olej), Ol. philosophorum (Cihlový olej), Ol. petrae (Kamenný olej), Ol. vulpinum (Liškový olej) atp.
Pokud by Vas tato informace neuspokojila, doporucuji obratit se na nektere z odbornych pracovist, napr.:
Vysoka skola chemicko-technologicka v Praze
http://www.vscht.cz/homepage/kontakty/kde
Akademie ved Ceske republiky, oblast ved o zive prirode a chemickych ved
http://www.cas.cz/vedni_oblasti_detail.php?m=3&vo=II .
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.11.2007 14:15
Ivan Babůrek píše:
Čtvrtek 07.07.2016 13:23
Olej brabancový zmiňovaný v lidové písni je přesněji nazývaný "brabantský olej".
Jde o olivový olej brabantskými kupci dovážený z jižní Francie.
Historické Brabantsko je dnes rozděleno mezi Belgii a Nizozemsko. Zřejmě mělo zdatné kupce.
S mravenci, nebo "brabenci" má pouze zvukomalebnou souvislost.
Monika píše:
Pátek 23.10.2020 16:29
Aho hezky napsáno panem Babůrkem, již Dobromila Rettigová uvádí tento olej ve své kuchařce v receptu na omáčku ke zvěřině
Falco píše:
Pondělí 05.03.2018 14:28
brabancový = provensálský
Jedná se tedy o olej z Provence
https://cs.wikipedia.org/wiki/Provence
zdroj: http://bara.ujc.cas.cz/psjc[…]change=no&not_initial=1
Anna píše:
Středa 23.01.2019 06:30
S názvem "brabantský" olej jsem se setkala v kuchařce M.D. Rettigové. Z toho důvodu se domnívám, že se nejedná o motorový olej, ale o olej olivový.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu