Boží muka ve Vémyslicích na Znojemsku
Text dotazu
Dobrý den,
> měl bych dotaz. Jedná se mě o kříž(Boží muka) asi 3km za obcí Vémyslice na
> Znojemsku. Je zde nápis, že zde byl 21.3.1883 zavražděn místní farář.
> Snažím se o této události dohledat blížší informace, na koho se mohu
> obrátit?. Pozn. Místní kronika mi zatím nic nesdělila.
Odpověď
Vážený pane,
podle údajů na internetu se Vémyslice pyšní v prvé řadě
renesančními božími muky z roku 1627 naproti kostelu. - Ani na internetu,
ani v v Bibliografii okresu Znojmo
(Papírník, Miloš: Bibliografie okresu Znojmo, Brno 1992)
jsem žádnou zmínku o kříži za Vémyslicemi nenašla (patří
to opravdu do katastru Vémyslic? - Na internetu by se dalo
hledat i pod jménem toho faráře), ale doporučila bych Vám
podívat se na tyto dva odkazy:
Hosák, Ladislav: Městečko Vémyslice 1234-1947.
Vémyslice : MNV, 1947. -- 55 s.
Výmyslice. - In: Haňák, Vilém: Moravsko-Krumlovský
okres. Brno 1913, s. 341-356. (Vlastivěda moravská)
- Obě knihy má Městská knihovna ve Znojmě (druhou
v novém vydání z roku 2007).
Dále se můžete obrátit na Státní okresní archiv,
pobočka Znojmo, Divišovo náměstí 172/5, 669 02 Znojmo
(e-mail: soka_znojmo@mza.cz)
nebo na  Jihomoravské muzeum ve Znojmě, Přemyslovců 8,
669 45 Znojmo (e-mail: znojmuz@znojmuz.cz).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
11.08.2009 07:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu