boží/božský
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je rozdíl ve významu přídavných jmen "boží" a "božský". Děkuji předem za odpověď!
Odpověď
Dobrý den,
na Váš velmi zajímavý dotaz je těžké najít jednoznačnou odpověď. Slovníky uvádí pro slovo „boží“ následující vysvětlení: „vlastní, náležející, přivlastňovaný, přičítaný bohu, pocházející od boha; božský“; pro slovo „božský“ pak: „vlastní, náležející bohu, od boha pocházející, bohem daný; boží“. Je tedy zjevné, že oba slova bývají používány jako synonyma, a že významový rozdíl mezi nimi je velice nepatrný (u slova „boží“ je silnější aspekt bytí přivlastňovaným bohem, slovo „božský“ se zdá být obecnější).
Naše služba není odborná, a tak by Vám možná lépe poradili v Jazykové poradně Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/; telefonní poradenství je bezplatné).
Zdroje:
Havránek, B. a kol.: Slovník spisovného jazyka českého. Praha : Academia, 1989.
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Statni nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.02.2015 09:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu