Božena NĚMCOVÁ - V zámku a podzámčí
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký funkční styl je tato kniha. Velice děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
tato novela "s výraznou dějovou výstavbou umožňuje vidět "dobrého člověka"
na prostornějším společenském pozadí a dát vystoupit obrazu společnosti rozmanitě rozvrstvené, majetkově a existenčně diferencované. Protiklad mezi rozmařilým bohatstvím a ubohostí chudoby poskytuje příležitost k traktování naléhavých záležitostí sociálních."
Zdroj: Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. 3. M-Ř. Svazek I M-O. Praha: Academia, 2000. S.477
Povídka V zámku a podzámčí působí jako jako zrcadlově převrácený obraz k novele Pohorská vesnice. Obě tato díla vyšla přibližně ve stejnou dobu a zobrazují shodnou sociální tématiku. Je zde beletristicky vyjádřena představa, že  "ušlechtilý soucit a rozumové poučení mohou odstranit společenské zlo". Novela V zámku a podzámčí ukazuje, jak je soudobá společnost "disharmonickým světem",  výrazně rozlišený podle majetku a sociální příslušnosti. Na jedné straně přepych a nadbytek, na druhé straně bída a nuzota. Děj je nedovyprávěn, konec je otevřený, lze věřit v člověka a jeho lepší budoucnost, "nikoli však předvídat podobu a výsledek vývoje".
Čerpáno z předmluvy Mojmíra Otruby ke knize NĚMCOVÁ, Božena. Pohorská vesnice. V zámku a podzámčí. Praha: Československý spisovatel, 1981.
"V literární vědě představuje styl jednu z nejstarších odborných kategorií s velmi složitým, nestabilním, rozdílně interpretovaným významem... " Styl se hodnotí mimo jiné i podle zaměření, funkce, speciálního rázu (např. styl sarkastický, majestátní, humorný aj.)..."
Čerpáno z: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel, 1984.
Vycházíme-li z teorie, mohlo by se u této novely hovořit o stylu sociálně kritickém. Odborníky na literární vědu jsou ale pracovníci Ústavu pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/, doporučujeme obrátit se na ně.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2012 16:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu