Božena Němcová v Drážďanech
Text dotazu
Dobrý den,
na Wikipedii jsem se dočetl, že Božena Němcová navštívila Drážďany (což vzhledem ke kulturnímu významu tohoto města není výrazněji překvapivé). Jelikož tu a tam Drážďany provázím, přišlo by mi zajímavé, kdybych turistům mohl říct, nebo možná dokonce i ukázat, jaké objekty konkrétně (případně kdy nebo kolikrát apod.) tam pro Čechy emblematická spisovatelka navštívila (očekával bych nejpravděpodobněji Semperovu operu, případně nějaký soukromý byt, (...)). Je to možné nějak zjistit?
Děkuji Vám.
Odpověď
Dobrý den,
pokud je známo, Božena Němcová navštívila Drážďany pouze jednou, a to se svou sestrou Marií a s přítelkyní Sofií Podlipskou v létě 1852.
Sama si psala z cesty zápisky, ale velmi stručné, dokonce spíše heslovité. (Vodítko k těmto zápiskům poskytuje příspěvek Yvetty Dörflové Tlumok sběratele: zápisníky Boženy Němcové.) Nejvíce se věnovala návštěvě obrazárny (zřejmě je myšlena Obrazárna Starých mistrů), která ji zřejmě velmi zaujala, neboť vyjmenovává mnohá díla. Kromě toho zmiňuje Brühlovu terasu, nejmenované divadlo a kostel…
Trochu rozvitěji o této návštěvě Drážďan píše Sofie Podlipská ve svém Životopise Boženy Němcové:
„Druhého léta navštívila Němcovou její sestra Marie i se svým chotěm. Jela s ním z Vídně přes Prahu a odebírala se do Zaháně. Vyzvala Němcovou, aby ji do Drážďan doprovodila, což ona ráda přijala. Připojila jsem se k tomuto výletu. Tenkráte jevila se mi Němcová ještě v plné svěžesti svého výkvětu. Viděla jsem v její společnosti poprvé čarokrásné krajiny polabské, vybíhající v Saské Švýcarsko. V Drážďanech věnovaly jsme veškeren krátce nám vyměřený čas obrazárně, a díla této skvělé sbírky činila v její společnosti na mne tak mocný dojem, že jsem si je od té doby věrně v paměti zachovala sobě samé ku podivu. V noci sdílely jsme se o týž pokoj v hostinci, ale nepoužily jsme té doby ku spaní. Hovořily jsme, vlastně ona mluvila. Mezi tím odbíjely věžní blízké hodiny silným hlasem hodinu za hodinou v městě tom nápadně tichém, a dočkaly jsme se krásného letního jitra, jehož jsme ihned zase použily ku procházce.“ [Poté již autorka pokračuje jiným tématem.]
Téhož zdroje využívá také Vincenc Vávra ve svém Pokusu životopisném a literárním, dostupném také online na stránkách Muzea Boženy Němcové.
Použité zdroje
DÖRFLOVÁ, Yvetta. Tlumok sběratele: zápisníky Boženy Němcové. Acta Musei Nationalis Pragae, 65 (2020), č. 3–4, s. 93. Dostupné online: https://publikace.nm.cz/[…]/15_Maticni%20listy_Do%CC%88rflova%CC%81.pdf [cit. 27. 10. 2023]
NĚMCOVÁ, Božena a NOVOTNÝ, Miloslav. Zápisník Boženy Němcové z let 1851–1855. Byblis. Praha: Kvasnička a Hampl, 1929, s. 33–34. Dostupné online (v Digitální knihovně): https://katalog.lib.cas.cz/[…]/001067407?sid=9670082 [cit. 27. 10. 2023]
PODLIPSKÁ, Sofie. Životopis Boženy Němcové. Praha: I. L. Kober, 1891, s. 60.
VÁVRA, Vincenc V. Božena Němcová: pokus životopisný a literární. V Praze: Otta, [1895], s. 110. Dostupné online (v Digitální knihovně): https://katalog.lib.cas.cz/[…]/001977191?sid=9670431, též https://www.muzeumbn.cz/[…]/ [cit. 27. 10. 2023]
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
26.10.2023 18:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu