Božena Němcová: Pohorská vesnice
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jak souvisely cesty na Slovensko s Pohorskou vesnicí Boženy Němcové a jaké byly konkrétní reakce jejich současníků na toto dílo. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobry den, abyste pochopila, jak souvisely cesty B. Nemcove na Slovensko a povidka-novela Pohorska vesnice, je potreba precist povidku a precist i napr. Obrazy ze zivota slovenskeho nebo jine prozy, ktere se nejakym zpusobem vazi k cestam spisovatelky na Slovensko a se zajmem spisovatelky o slovensky lid, ale treba take poznamky v biografickych slovnicich, kde je heslo Bozena Nemcova a zminovane dilo Pohorska vesnice. Doporucuji napr.:
NOVAK, Arne a NOVAK, Jan V. Prehledne dejiny literatury ceske. Brno: Atlantis, 1995.
Lexikon ceske literatury. Osobnosti, dila, instituce. Praha: Academia, 2000.
"...Novela Pohorska vesnice, ktera na chodsky venkov umistuje i zivel slovensky, je psana jako tzv. tezovy roman. Vedle vyliceni toho, jak skutecnost vypada, chce svymi deji a postavami odpovidat i na otazku, jak preklenout spolecenske rozpory (obecne mezi lidem a vyssimi vrstvami, specialne ve vztahu Cechu a Slovaku);..."
BALAJKA, Bohus. Prehledne dejiny literatury. Dejiny ceske literatury s prehledem vyvojovych tendenci svetove literatury do devadesatych let 19. stoleti. Praha: SPN, 1995.
"V Pohorske vesnici  se pokousi o harmonizaci vztahu mezi lidem a slechtou.
Postava hrabete Hanuse Brezenskeho je proto vytvorena nikoli jako typ slechtice, ale spise jako cloveka, ktery se od slechtickeho prostredi odlisuje. I v nem ztvarnila Nemcova svou predstavu "dobreho cloveka" . Iluze bratrske lasky slechtice k drotarovi neodpovidala realnym moznostem spolecenskeho vyvoje, byla spis vyrazem touhy po idyle nez zobrazenim skutecnosti."
Podrobny rozbor povidky Pohorska vesnice s prihlednutim k spisovatelcinym cestam na Slovensko jsme v nasich dostupnych zdrojich nenasli. Doporucujeme obratit se na pracovniky Ustavu  pro ceskou literaturu AV CR http://www.ucl.cas.cz/ , kde by Vam mohli mozna poradit jeste dalsi zdroje
informaci.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.02.2009 15:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu