Božena Němcová, lidové motivy
Text dotazu
Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli byste mne neporadili se seminarni praci. Jsem studentka 2.semestru Masarykovy univerzity (pedagogicka fakulta) a do predmetu ceska literatura 19.st. mam seminarni praci na tema: Lidove motivy v dile Bozeny Nemcove. Mohli byste me poradit, jakym zpusobem bych mela postupovat? Domnivam se, ze lidove motivy se v dile B. N. vyskytuji predevsim v pohadkach, Babicce a Dive Bare... Dekuji za odpoved.
Odpověď
Dobry den, lidove motivy prostupuji cele dilo B.Nemcove. Nejvic se ale projevuji asi v Babicce a v pohadkach. Rozborem dila Bozeny Nemcove se zabyvalo mnoho literarnich vedcu v ruznych dobach, bylo napsano mnoho ruznych seminarnich, diplomovych a jinych praci.
Knihy, ktere se zabyvaji Vami sledovanou problematikou, mozno najit mimo jine v elektronickem katalogu (NKC) Narodni knihovny CR www.nkp.cz, ktery je volne pristupny na webu NK CR. Vyhledavat je mozno i podle klicovych slov/predmetu a hesla lze ruzne kombinovat, napr. Nemcova dilo pohadky apod.
Napr. Motiv ozivovani stromu jako lidi ukazuje v pohadkach velkou lasku cloveka k prirode; toto tema vychazi z bezneho zivota lidu.
S.116: "V ceske literature 19. stoleti se lidove pohadky, zejmena ve zpracovani Bozeny Nemcove, dostaly az do blizkosti nove se formujiciho typu realisticke venkovske prozy se socialnimi aspekty a v teto souvislosti byly take chapany jako "zdroj pouceni lidu ".
S.263: "..Prave ve faktu, ze i v tomto optimistickem pojeti zivota se Nemcova shoduje s vlastnostmi folkloru a predevsim pohadky...tkvi jeden z podstatnych znaku lidovosti celeho jejiho dila."
S.261: "Vodicka zde reaguje na Tilleho latkovou analyzu pohadek  Nemcove...Vodickova koncepce predpoklada vsak u techto proz naopak lidovost..."
SMAHELOVA, Hana: Prolamovani struktur. Praha: Karolinum, 2002.
Dalsi zdroje:
TILLE, Vaclav. Ceske pohadky do roku 1848. Praha: Ceska akademie cisare Frantiska Josefa pro vedy, slovesnost a umeni, 1909.
PROPP, Vladimir Jakovlevic. Morfologie pohadky a jine studie. Jinocany: H&H, 1999.
JANACKOVA, Jaroslava. Bozena Nemcova. Pribehy - situace - obrazy. Praha:
Academia, 2007.
V kazde z uvedenych prirucek, i v tech, ktere lze jeste najit v katalogu (naskenovany Generalni katalog KATIF) nebo databazi NK CR (NKC), bude jiste uvedena dalsi literatura, ktera se hodi svym obsahem pro Vasi, jak predpokladam, seminarni ci podobnou skolni  praci.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2009 11:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu