Božena Němcová: Babička, recenze na první vydání
Text dotazu
Dobrý den, chtela jsem se zeptat, kde bych mohla najít recenzi na 1. vydání Babičky od Boženy Němcové?
Odpověď
Dobrý den,
dle Bibliografie Boženy Němcové (Laiske, M.: Bibliografie Boženy Němcové. 1.vyd., Praha 1962 )
byla první recenze ( resp. referát ) na knihu Babička otištěna v Pražských novinách ze dne 26.7. a 27.7.1855 (Babička. Obrazy z venkovského života od Boženy Němcové. Pražské noviny, 1855, č.174, 26/7; č.175, 27/7). Periodikum je ve fondu Národní knihovny. V témže roce na knihu reagoval dne 8.8.1855 i Moravský národní list (František Matouš Klácel, Babička. Moravský národní list 5, 1855, č. 63, dostupný ve fondu Vědecké knihovny Olomouc) a dne 5.9.1855 Obzor (Karel Boleslav Štorch, Babička.
Obrazy venkovského života. Od Boženy Němcové. Obzor 1, 1855, č. 4, dostupný ve fondu Národní knihovny).
První informace o knize Babička se objevují v časopise Lumír (Lumír 4, 1854, č.21, 25/5, str. 502, Lumír 5,1855, č.12, 22/3, str. 287, Lumír 5, 1855, č.17, 26/4, str. 408). Časopis Lumír je dostupný v prostřednictvím systému Kramerius (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Digitalni_knihovna&%20submenu2=98).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.01.2008 13:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu