Božena Němcová
Text dotazu
Potřebuji Zajímavosti o Boženě Němcové
Odpověď
Dobrý den,
život a dílo Boženy Němcové je celé naplněno množstvím zajímavostí.
Spisovatelka se ve své době stala literárním pojmem; byla ovlivněna řadou faktorů, sama pak svým pohledem na život ovlivnila řadu spisovatelů a následně celé generace čtenářů. Její vstup do umělecké společnosti byl "naprostým zjevením".
Vyzdvihnout "zajímavost" z jejího života není jednoduché, neboť pro každého z nás je zajímavé na této autorce něco jiného.
O životě a díle B. Němcové bylo napsáno velké množství článků a knih.
Literární pozůstalost této spisovatelky je z velké části uložena v Literárním archivu Památníku národního písemnictví v Praze na Strahově, viz http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/ .
Doporučuji přečíst si např.:
IVANOV, Miroslav. Zahrada života paní Betty (později Boženy N.). Praha: Panorama, 1992. ISBN 80-7038-242-2.
Pravda o matce Boženy Němcové. Praha: Památník národního písemnictví, 1973.
SOBKOVÁ, Helena. Tajemství Barunky Panklové Portrét Boženy Němcové. Praha: Paseka, 2008. ISBN 978-80-7185-897-3.
Z těchto knih se můžete např. dozvědět, že původ Boženy Němcové je obestřen tajemstvím, že ji matka nemilovala, neboť se narodila jako nechtěné nemanželské dítě a na matčinu přísnost a odměřenost prvorozená dcera reagovala vzdorovitostí. Není úplně jistý a doložený ani skutečný rok narození. Nejznámější dílo Babička, o kterém se soudilo, že popisuje láskyplné dětství Barunky ( Betty), ve skutečnost z reálného života Boženy Němcové moc nevychází. Z pozdějších informací zjišťujeme, že život B.
Němcové se utvářel v prostředí, které bylo mnohdy dosti strastiplné.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.12.2010 15:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu