Bouřky - bakalářská práce
Text dotazu
Dobrý den,
Dovolila bych si Vás oslovit ohledně získávání materiálů k mé bakalářské práci. Jedná se o téma - historické bouřky ( bouřkové události ) ve Středočeském kraji. Byla bych vděčná za jakoukoliv radu, pomoc nebo odkaz na zdroje, které bych mohla použit, ať už se jedná o obecnou literaturu o bouřkách, nebo historické záznamy či statistiky týkající se zadaného území. Téma práce mám prozatím "otevřené", takže budu vděčná za jakékoliv zajímavosti a nápady ke zpracování ohledně bouřek ve Středočeském kraji. Předem mockrát děkuji za ochotu.
Odpověď
Dobrý den,
téma Vaší bakalářské práce je velmi zajímavé. Historické události spojené s bouřkou byste asi měla hledat v kronikách měst nebo vesniček a ty většinou nevyšly tiskem a nedostaly se do fondu knihoven. Doporučujeme archiv Středočeského kraje http://www.abchistory.cz/archivy/stredocesky-central-boem.htm nebo si vybrat jedno město a oslovit obecní úřad... Obce si většinou kroniky psaly a píší a počasí je tam jistě zmiňováno.
Ve fondu Národní knihovny ČR jsou knihy, které by se vám mohly také hodit, ale popisují bouřkové jevy obecně nebo zahrnují celou republiku. Pokud je zmínka regionálního významu jako příklad, nelze bez pročtení knihy na něj jednoduše přijít. Listování knih ale z časových důvodů neděláme. Můžeme vám doporučit, které publikace by některé informace mohly obsahovat a pak už je to na vás.
Některé knihy k tématu jsou již v digitální podobě (Národní digitální knihovna, systém Kramerius na www.nkp.cz) a z těch Vám na ukázku uvádíme:
Na stanici se průměrně vyskytuje ve 29 dnech v roce bouřka. V roce 1963 byla bouřka zaznamenána ve 49 dnech. Bouřky na stanici byly zaznamenány ve všech měsících. V květnu až srpnu se bouřka vyskytuje průměrně v 5 - 7 dnech v měsíci. Na stanici je rovněž průměrně zaznamenáno téměř ve třech dnech výskyt blýskavice nebo hřmění. Nejvíce, v 10 dnech, v roce 2000. Blýskavice nebo hřmění nebylo zaznamenáno v lednu, únoru a listopadu.
Zdroj: LIPINA, Pavel. 50 let pozorování na profesionální meteorologické stanici Lysá hora. Praha: Český hydrometeorologický ústav, 2004.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:aa3b3d90-1568-11e6-9fc8-005056825209
“Z Na území ČR byly největší kroupy v několika posledních desetiletích zaznamenány za velmi silné bouřky dne 18. srpna 1986, největší z nich měly v průměru10 až 12 cm; kroupy o velikosti 5 až 6 cm se u nás vyskytnou několikrát za deseti- letí. Případ smrti v důsledku zasažem kroupou na našem území není překladateli znám, nelze jej však vyloučit.
Pokusy zamezit vzniku krup nebo alespoň zmírnit jejich následky provázejí lidstvo dodnes. V současnosti se do bouřkových mraků střílí rakety s různými chemikáliemi (nejčastěji jodidem stříbrným)...
Zdroj: DENNIS, Jerry. Když padají trakaře: záhady a zajímavosti oblohy v průběhu čtyř ročních období. Praha: Brána, 1999.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:c9b6b740-08b0-11e6-b598-5ef3fc9bb22f
Intenzivní bouřkovou činnost spojenou s přívalovými lijáky a krupobitím jsme zaznamenali v červenci a srpnu. Srpnový měsíční srážkový úhrn dosáhl hodnoty 149 mm, tj. 191 % dlouhodobého průmětu 1961 - 1990, více srážek spadlo v západní části území ČR.
V srpnu se vyskytlo několik výrazných srážkových epizod, z nichž nejvýznamnější v první dekádě měsíce vedla ke vzniku ničivých povodní v severních Čechách. V průběhu tří dní, od 6. do 9. srpna, spadlo místy přes 300 mm srážek. Silné bouřky a ničivé krupobití, které postihlo zejména oblast středních Čech a
a Prahu.
Zdroj: Zpráva o životním prostředí České republiky v roce... Praha: Ministerstvo životního prostředí České republiky, [1996] 2010.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:79c25580-2d88-11e6-b821-5ef3fc9bb22f
Jak jste si mohla povšimnout, poměrně často ve výše uvedených zdrojích zmiňujeme digitální knihovny. I ty se pro Vás mohou stát velmi cenným zdrojem informací. Dobová periodika velmi často zmiňovala i události spojené s bouřkami a jinými živelnými pohromami. K dohledávání dobových článků  a dalších zdrojů k  tématu můžete využít digitální knihovny Národní knihovny ČR: http://www.nkp.cz/digitalni-knihovna/digitalni-knihovny či digitální knihovny jiných knihoven v ČR: http://registr.digitalniknihovna.cz/
Z elektronického katalogu NK ČR (www.nkp.cz, katalogy a databáze, báze NKC) jsme vybrali:
Kulhanek, Petr, 1959-
Blyskani, aneb, Trinactero vypraveni o plazmatu / Petr Kulhanek. -- Vyd. 1.. -- Praha : AGA, 2011. -- 295 s. : il. (nektere barev.) ; 21 cm
ISBN 978-80-904582-3-9 (vaz.)
. -- Obsahuje bibliografie a rejstriky
* plazma (fyzika)
* blesky
* popularne-naucne publikace
Soukupova, Jana, 1966-
Atmosfericke procesy : (zaklady meteorologie a klimatologie) / Jana Soukupova. -- Vyd. 5.. -- V Praze : Ceska zemedelska univerzita, 2010. -- [10], 192 s. : il., mapy ; 29 cm
ISBN 978-80-213-2074-1 (broz.) : Kc 250,00
* meteorologie
* klimatologie
* ucebnice vysokych skol
Kutac, Jiri, 1964-
Hromosvody a zemnice / Jiri Kutac, Zdenek Rous, Zdenek Hladny. -- 2., preprac. vyd.. -- Praha : IN-EL, 2008. -- 133 s. : il. ; 23 cm. -- (Elektro. Dilenska prirucka ; sv. 17)
ISBN 978-80-86230-45-0 (broz.)
* hromosvody
* uzemneni
* prirucky
Meteorologie (050 00) / Jan Kracmar ... [et al.]. -- Vyd. 1.. -- Brno : Akademicke nakladatelstvi CERM, 2006. -- 304 s. : il. (nektere barev.) ; 30 cm. -- (Ucebni texty pro teoretickou pripravu dopravnich pilotu dle predpisu JAR-FCL 1)
ISBN 80-7204-447-8 (broz.)
. -- Obsahuje bibliografii
* letecka meteorologie
* ucebni texty
Riha, Milan, 1969-
Zivelni pohromy / Milan Riha. -- Vyd. 1.. -- Praha : Armex, 2006. -- 107 s. : barev. il. ; 30 cm. -- (Skripta pro stredni a vyssi odborne skoly)
ISBN 80-86795-32-2 (ARMEX ; broz.) : Kc 168,00
* prirodni katastrofy
* ucebnice strednich skol * ucebnice vyssich odbornych skol
Stekl, Josef, 1934-
Milesovka a milesovsky region : historie, priroda, turistika, klima / Josef Stekl a kolektiv autoru. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 2005. -- 182 s. : il. (prevazne barev.), mapy ; 21 cm
ISBN 80-200-1376-8 (broz.) : Kc 195,00
Vychazi u prilezitosti steho vyroci zalozeni meteorologicke observatore na Milesovce. -- Obsahuje bibliografii
* Milesovka (Ceske stredohori, Cesko : hora : oblast) -- vlastiveda * Ceske stredohori (Cesko) -- vlastiveda
* kolektivni monografie
Kluibr, Josef, 1939-
Meteorologie a klimatologie / Josef Kluibr. -- Vyd. 1.. -- Vodnany : Stredni rybarska skola a Vyssi odborna skola vodniho hospodarstvi a ekologie, Vodnany, 2001. -- 72 s. : il., mapy ; 30 cm
ISBN 80-254-0009-3 (v knize neuvedeno ; krouzkova vazba) ISBN 978-80-87096-02-4 (chybne) : Kc 97,00
* meteorologie
* klimatologie
* ucebnice vyssich odbornych skol
Trupl, Josef
Zavislost intensit kratkodobych destu na vyskytu bourek / [Autor:] Josef Trupl. -- Praha-Podbaba : Vyzkum. ustav vodohospodarsky, 1959 (KNT 05). -- 47 s. : 5 mp. ; 8. -- (Prace a studie Vyzkumneho ustavu vodohospodarskeho v Praze-Podbabe ; Ses. 100)
Soubez. rus., nem. a angl. nazev -- Prehl. lit. -- S grafy v textu -- Rus., angl. a nem. souhrn
Resume: Prace navazuje na publikaci tykajici se intenzity kratkodobych destu v povodich Labe, Odry a Moravy. Vztahy destovych intenzit a bourkovych srazek, jejichz metodika mereni a hodnoceni je vylozena, maji vyznam pro technicke projekty vodnich staveb.
* Toky vodni - deste kratkodobe
* Bourky - deste kratkodobe - zavislost
* Deste kratkodobe - bourky - zavislost
Rihanek, Ladislav V.
Bourky a ochrana pred bleskem / [Autori:] Ladislav V. Rihanek, Josef Postranecky. -- Praha : CSAV, 1957 (Praz. tisk. 04). -- 507, [7] s. : 15 barev. fot. pril. [5] tb. ; 8. -- (Prace Cs. akademie ved. Sekce technicka)
S il. v textu -- Zn. -- Opravy -- 2300 vyt. -- Prehledy lit. -- C., rus., angl., franc. a nem. slovnik -- Jmenny a vecny rejstrik
Resume: Obsahly prehled theorii o vzniku bourkoveho mraku, o vzniku blesku, jeho napeti, proudu, dobe, trvani a jinych jeho charakteristickych hodnot. Cast theoreticka je zakladem a oduvodnenim pro prakticke reseni ochrany predbleskem, cast prakticka pak poskytuje rady projektantum a tem, kteri reviduji hromosvody.
* Boure - vznik
* Blesky - vznik, napeti a ochrana
Hromadko, Frantisek, 1831-1911
Po bource : dve prostonarodni rozpravy o puvodu, vyvoji a ucincich bourek v nasem ovzdusi ... / pro mladez a sirsi kruhy ctenarske napsal Frant. Hromadko. -- V Tabore : Nakladem Karla Janskeho, [1885 nebo 1883] (Tiskem Jana K. Franka). -- 39 s. : il. ; 18 cm
(Broz.)
* bourky
* popularne-naucne publikace
Doporučit můžeme také: VYSOUDIL, Miroslav. Meteorologie a klimatologie. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006.
Dlouhodobě se přírodním jevům věnuje historický klimatolog Jiří Svoboda, který je spoluautorem historické knihy SVOBODA, Jiří, VAŠKů, Zdeněk, CÍLEK, Václav. Velká kniha o klimatu zemí Koruny české. Praha: Regia, 2003.
http://g.cz/budvar-34-otazek-odpovedi-o-tom-ze-nas-ceka-globalni-ochlazeni/
http://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/teple-klima-konci-rika-historicky-klimatolog-jiri-svoboda
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.10.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu