Borůvkovo sanatorium
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne více k dějinám Borůvkova sanatoria. Jaké knihy doporučíte?
Předem děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
informací o sanatoriu MUDr. Borůvky bohužel není v tištěných zdrojích příliš mnoho. Spíše se jedná o drobnější zmínky. Nejvíce informací pravděpodobně přinášejí níže uvedené kapitoly a články:
Volně přístupné články v rámci digitálních knihoven:
* Národní listy. 1927, roč. 67, č. 28 (29.1.), s. 1 - 2 příloha: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9363583
* Zpráva o otevření sanatoria: Národní listy. 1925, č. 25, s. 4: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9160051
* Nekrolog Dr. Borůvky: Lidové noviny. 1937, 28.2., s. 7.: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:ddd142d0-314b-11dd-a88d-000d606f5dc6
* KOLÁŘ, Petr. MUDr. František Neumann: Zapomenutý lékař z Vinohrad. 2011:  https://dspace5.zcu.cz/bitstream/11025/6152/1/kolar.pdf
Vybrané knihy a články z fondu Národní knihovny ČR (a volného internetu):
* ŠVÁB, Jan a kol. Kapitoly z dějin chirurgie v českých zemích. Vydání první. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2016. 356 stran. ISBN 978-80-246-3238-4.
* Celkový přehled historie domů 61 a 63 v Legerově ulici - viz článek: Dům naděje a hrůzy. Lidové noviny. 2013, r. 26, č. 46 (23.2.), s. 24. (dostupné v rámci systému Kramerius 3 z počítačů NK ČR)
* Jak je prováděno omlazování lidí. V pražském sanatoriu MUDr. Borůvky již 4 operace. Nová doba. 1929, r. 35, č. 315 (16. 11.), s. 3. (dostupné v rámci systému Kramerius 3 z počítačů NK ČR)
* V pražském sanatoriu dalo se už omladit 20 lidí. Expres. 1931, č. 232, s. 2. (dostupné v rámci systému Kramerius 3 z počítačů NK ČR) (O manželce Dr. Borůvky se můžete dočíst v knize: HYNDRÁKOVÁ, Anna, KREJČOVÁ, Helena a SVOBODOVÁ, Jana. Prominenti v ghettu Terezín: (1942-1945): edice dokumentů. Praha: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 1996. 338 s. Sešity Ústavu pro soudobé dějiny; sv. 26. ISBN 80-85270-51-X. (str. 322)
Drobné zprávy:
* Národní politika. 1925, č.91, s. 12.:  http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17890056
* Pohřeb Dr. Borůvky. Národní politika. 1937, č. 62, s. 14.: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/4929616
* Ferenc Futurista v sanatoriu: Národní listy. 1931. č. 71, s. 2.: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6140125
* operace Jiřího Stříbrného v sanatoriu: Národní listy. 1935, č. 186, s. 2 : http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/7170986
(aj - viz digitální knihovny Kramerius - hesla: "Dr. Borůvka", "Dr. Borůvky", "MUDr Borůvka", "MUDr Borůvky", "sanatorium Borůvka", "Borůvkovo sanatorium" aj.)
* https://prazdnedomy.cz/domy/objekty/detail/381-boruvkovo-sanatorium
K dalšímu vyhledání informací můžete kromě katalogů knihoven (Online katalogu Národní knihovny ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/skc a  Knihoven.cz: https://www.knihovny.cz/. Články  -  prostřednictvím databáze ANL: https://aleph.nkp.cz/cze/anl a Souborného katalogu SKAT (články)): http://www.skat.cz/,  popřípadě licencované databáze Anopress) použít digitální knihovny Kramerius3 : http://kramerius.nkp.cz/kramerius . Kramerius 4: http://kramerius4.nkp.cz/search/ a Kramerius Moravské zemská knihovny v Brně: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.11.2018 20:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu