Borovany - Forbes
Text dotazu
Dobrý den,
proč se Borovany u Českých Budějovic německy jmenují Forbes? A od kdy se tak německy jmenují?
Forbes jsou synonymem pro hrací automaty nebo hazard všeobecně. To je ale jakýsi novotvar ze 20. století neznámého významu pro hrací automaty ze Semil.
Příjmení Forbes by mělo být odvozeno od skotského klanu Forbsů. Keltsky forba - pole. Možná z toho se dá vyvodit název časopisu Forbes, jehož zakladatel měl mít skotské předky. Klan je zmiňován až ve 14. století. Borovany jsou poprvé zmiňovány už ve 12. století. Souvislost nijaká.
To vše lze těžko vysvětlit pro německý název Borovany. Ze slovanského bor - borovice, les - borůvka. Což je v protikladu s keltským forba.
Forbes lze snad vysvětlit jen jako anagram - bor fes (ves).
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podle Antonína Profouse Místní jména v Čechách se poprvé vyskytuje pojmenování Forbes ještě v podobě Vorbas
(Probst zu den Vorbas) v roce 1497. Dále je u hesla Borovany vysvětleno, že německé jméno Forbes pochází ze starého lokálu (latinsky 6. pád) "v Borovas". Je třeba počítat s německou výslovností písmena v (f) a pravděpodobně došlo ke změně na Forbes.  V roce 1720 se pak vyskytuje v Müllerových mapách už v podobě Forbes. Podobný výklad je také v Místopisném slovníku historickém Augusta Sedláčka na str. 48, kde je u hesla Borovany uvedeno, že německé Forbes pochází ze staročeského v Borovas.
Více informací můžete dále získat v Ústavu pro jazyk český AV ČR https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
Použité zdroje jdou dostupné v Jihočeské vědecké knihovně i on-line.
Použité zdroje
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách: Jejich vznik, původní význam a změny.. 1. A-H. 1. vyd. Praha: Česká akademie věd a umění, 1947. 726 s.
KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. I. díl, A-G. 1. vyd. Praha: Libri, 1996. 874 s. ISBN 80-85983-12-5.
SEDLÁČEK, August. Místopisný slovník historický království českého. Vyd. 2., v Argu 1. Praha: Argo, 1998. 1043 s. ISBN 80-7203-099-X.
SCHALLER, Josef František Jaroslav. Topographie des Königreichs Böhmen: darinn alle Städte, Flecken, Herrschaften, Schlösser, Landgüter, Edelsitze, Klöster, Dörfer, wie auch verfallene Schlösser und Städte unter den ehemaligen und jetzigen Benennungen samt ihren Merkwürdigkeiten beschrieben werden. Dreyzehnter Theil, Budweiser Kreis. Prag: in der von Schönfeldschen Handlung, 1789. [10], 203, [2] s.
Přílohy
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
České Budějovice
Knihovna
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Datum zadání dotazu
01.08.2022 17:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu