Boří dvůr
Text dotazu
Na rakouských hranicích u Valtic je statek Boří dvůr, (neboli Genža) a Boří les.Zajímalo by mě přejmenování Genži na Boří dvůr, historie Bořího dvora a kdo byli původní majitelé.
Odpověď
O Valticich vysla kniha
Mesto Valtice. Brno: Moraviapress, 2001.
Signatura NK CR 54 F 065303
Na adrese
http://www.valtice.cz/detail.aspx?id=176 jsou informace o historii Valtic a okoli, citovano je mimo jine i z vyse uvedene publikace:
"Východně od Valtic stávala osada Goldschein, původně česky buď Genža nebo Jelčín, Kelčín. V písemných pramenech se uvádí roku 1322, 1410, 1414, 1424, 1449 a roku 1570 byla již pustou. Podle písemných pramenů se zdá, že osada zanikla později než Aloch, ale příčina zániku byla patrně táž. Obyvatelé se odstěhovali do bezpečnějších Valtic. Přibližnou lokalizaci zaniklé osady umožňuje název trati "Geldschingen" nebo "Kelčinky"."
HOSAK, Ladislav: Historicky mistopis Zeme moravsko-slezske. Praha: Academia, 2004
str.252: "...Pozemkova reforma provedena na panstvi lednicko-valtickem 1927, v zaboru zustaly zamky v Lednici a Valticich, cih. v Postorne, mlyny v N. Mlynech a Nydku, zbytkove statky Bori dvur, Novy dvur, ..."
str.999:"...do r.1408 drzeli synovci Matyas, Jindrich, Jan a Hartneid z Liechtenstejnu Valtice jako zemepanske leno. R. 1414 se mesto Valtice delilo ma Stare a Nove mesto a melo predmesti Alochgasse, Getlschensgasse, ..."
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2008 18:51
Jarmila Kratochvílová píše:
Středa 27.03.2019 17:45
Boří dvůr Genža, ráda bych upozornila na knihu Valtice - Autora Ing. Viléma Komoně, který vybraným způsobem
popisuje svoje zážitky z mladých let na Bořím Dvoře, kde zminuje, mj. svého dědečka, který byl kočím , vozil panstvo ze zámku
Valtice, založení města Karlem I. a veškeré náležitosti spojené s městem Valtice, kniha je zajímavá zejména skutečnými událostmi, které autor na Genži zažil a stejně tak je dobře popsaná historie té doby. Autor pracoval na Státním statku Valtice ve vedoucích funkcích po celou dobu svého života. Zemřel asi před dvěma lety. Tuto knihu doporučuji, dá se zakoupit v TIC Valtice, oblíbených prodejniček kterým autor důvěřoval a kam rád zavítal v dobách kdy byl v důchodovém věku. Vřele tuto knihu doporučuji.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu