Bombardování Karlových Varů v době 2. světové války
Text dotazu
Kdy bylo bombardováno nádraží Karlovy Vary. Mohli byste mi pomoci? Nikde jsem to zatím nenašel, kromě jediného datumu - 22.2.1945, myslím si ale, že jich bylo daleko více.
Odpověď
Karlovy Vary byly v době 2. světové války bombardovány celkem 3x:
12.9.1944 - zasažen prostor jižně od dnešního Horního nádraží, okolí Chebského mostu na levém břehu řeky Ohře - čtrvť Rybáře, centrum města u dnešní Tržnice, prostory před dnešním lázeňským sanatoriem Thermal
17.4.1945 - zasaženo železniční Horní nádraží, odbočky východně a západně od nádraží, všechny tratě procházející tímto horním nádražím byly po náletu
přerušeny - na určené cíle však padlo pouze cca 1/4 bomb, proto byl nálet zopakován o 2 dny později
19.4.1945 - bombardováno znovu Horní nádraží - zasaženy i sklady a nádražní budovy, na Dolním nádraží zasaženo lokomotivní depo a dílny, zasaženy byly také obytné domy po obou březích řeky Ohře - po tomto náletu byly železniční tratě zcela vyřazeny z provozu
Literatura:
SCHÖNBACH, Rudolf. Nálety na Karlovy Vary v roce 1944 a 1945. In Historický sborník Karlovarska I. Karlovy Vary : Státní okresní archiv, 1993, s. 145 - 175.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna Karlovy Vary
Datum zadání dotazu
14.03.2008 10:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu