bojová terminologie
Text dotazu
Dobrý den, chci znát všechny šermířské i boxovací termíny a jejich význam.
Pokusil jsem se to vyhledat, ale když jsem se byl z neschopnosti google vyhledávače vyzvracet po 217 během pár hodin, došlo mi, že tady budu potřebovat silnější kalibr, takže se se svou zoufalou prosbou obracím na Vás.
Odpověď
Dobrý den,
vyjmenovat všechny šermířské a boxovací termíny a jejich významy asi nedokážeme. Výkladový slovník k těmto dvěma sportům jsme nenašli.
Šermířské výrazy uvádí kniha Kniha sportů: sporty, pravidla, taktiky, techniky. Praha: Knižní klub, 2009. Nejspíš ale nebudou úplně všechny, jen ty nejzákladnější:
Linka - poloha natažené paže se zbraní, při níž čepel ohrožuje hrotem nebo ostřím platný povrch na tělo soupeře
Odstranění (nalezení) čepele - šermíř odrazí čepel soupeře z pozice v lince; tím si připraví útok a splní jednu z nezbytných podmínek pro právo zásahu (viz do střehu níže)
Výhyb - šermíř se vyhne pokusu o odstranění své čepele z pozice v lince
Posun - základní pohyb směrem vpřed k soupeři. Čepel je ve střehu a kolena pokrčená
Odsun - základní pohyb směrem vzad od soupeře
Fleš - rychlý útočný pohyb nohou ze střehu
Rimesa - pokračování útoku nebo navrácení čepele do pozice v lince
Odveta - útočná akce šermíře, který vykryl útok
Protiodveta - útočná akce šermíře, který vykryl odvetu
Ztráta půdy - potrestání šermíře, který oběma nohama vystoupil stranou z planše; šermíř se posune na planši o 1 m vzad
Několik termínů k boxu uvádí také zmiňovaná Kniha sportů:
Přední direkt - krátkým přímým úderem přední rukou si boxer udržuje soupeře od těla a připravuje útok. Přední direkt bývá prvním úderem v kombinaci.
Hák - je krátký silný úder ze strany do těla nebo do tváře. Díky úhlu, pod nímž je veden, se často stává, že ho soupeř včas nepostřehne.
Zadní direkt - úder vedený zadní rukou (u většiny boxerů pravou) je delší než přední direkt, ale útočník se při něm odkryje pro protiúder
Zvedák - je nejničivější boxerský úder, který se vede velkou silou spodem pod soupeřovým krytem na jeho bradu
Doporučit můžeme knihu MEYER, Joachim. Šerm mečem. Praha: Elka Press, 2015., kde jsou různé postupy (výpady) v šermování popsány včetně jejich názvů (terminologie). Jedná se ale o překlad historické knihy ze šestnáctého století. Jsou zde popsány např. různé pozice, které v šermu té doby byly používány (Ochs - vůl, Pflug - pluh; Tag - hůra nebo střecha a mnoho dalších, které Vám ale vypisovat nemůžeme).
Na internetu je možno najít různé slovníčky termínů, viz odkazy níže:
http://www.militaria.cz/cz/clanky/bojove-umeni/francouzsko-cesky-sermirsky-slovnicek.html
„Tento slovníček by měl sloužit především frekventantům kursů, vyučujících klasický šerm fleretem ve stylu 18. století, ať již vycházejí ze školy nějakého konkrétního mistra, anebo z praxe a zkušeností toho kterého současného vyučujícího. V menší míře by mohl být užitečný i sportovním šermířům, neboť na mezinárodních závodech je francouzština stále ještě jazykem číslo jedna rozhodčích.
Slovníček vychází z mnoha zdrojů, inspirací byly především slovníček uvedený dr. Černohorským v závěru jeho knihy Škola Šermu fleuretem a kordem (STN, Praha 1956),...“
http://www.okpb.cz/serm/studium/terminologie/serm_term.htm - šermířská terminologie v několika jazycích
http://www.psmorfeus.com/docs/Priprava_trenera_sermu.pdf  - školní práce z teorie šermu
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.02.2016 20:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu