Boje v okolí obce Svratouch
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o informaci, zda se v okolí obce Svratouch za 2. světové války bojovalo, nebo zda zde byly nějaké vojenské jednotky.
Odpověď
Dobrý den, máte-li na mysli obec Svratouch na Chrudimsku, uvádíme několik informací:
Povstání v Trhové Kamenici doplatilo na to, že město leželo na důležité trase
z Moravy a Němci tento průchod chtěli udržet za každou cenu volný. O něco lépe se tedy
vedlo partyzánům v prostoru Svratka-Kameničky-Krouná, který byl mimo hlavní ústupové
trasy. Také zde obyvatelé 5. května začali odebírat Němcům zbraně. V Kameničkách akce
proti Němcům řídili partyzáni z oddílu Jan Kozina, do Svratky přišli večer partyzáni z oddílu
Vpřed.8)
V Kameničkách partyzáni zajali od 5. do 6. května přibližně 300 německých vojáků.
Jen málokdy docházelo k delším přestřelkám, malé německé oddíly se obvykle po prvních
výstřelech hned vzdávaly. Dalších 200 převážně maďarských vojáků bylo zajato oddílem
Vpřed ve Svratce a Krouné. Síla a hlavně výzbroj povstaleckých sil nebyla ani v tomto
prostoru dostatečná. Nebyly se tak schopny utkat se s početnějšími a organizovanějšími
jednotkami. Například ještě 9. května partyzáni vyklízeli barikády, když bylo hlášeno, že
Svratkou a Kameničkami bude projíždět ustupující německá armáda.9)
8)
Kronika obce Svratouch.
9)
Kronika obce Kameničky.
Čerpáno z: HOLAS, Vlastimil. Válka a Chrudimsko (bakalářská diplomová práce). Brno: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Historický ústav, 2007.
https://is.muni.cz/th/kgej0/Bakalarska_prace.pdf
Další odkazy:
„A ten čaj dokonce ještě voní, i po těch sedmdesáti letech," dával zájemcům čichnout k jedné otevřené krabici ze Správy Spojených národů pro pomoc a obnovu (UNRRA) Martin Mudroch, správce muzea a kronikář města.
Díky exponátům návštěvníci poznají život na Svratecku v době protektorátu, seznámí se s událostmi, kterými žili tamní obyvatelé v té době. „Je tu třeba ukázka z pohřbu jednoho z členů SS, jenž ve Svratce žil. Z těch fotek až mrazí, protože jsou z 10. června 1942, kdy vypalovali Lidice. Máme tu také dopisy z koncentračního tábora od jednoho z obyvatel, bohužel včetně oznámení rodině o jeho úmrtí. Nebo třeba boty, které v rámci úspor měly dřevěné podrážky," představil některé vystavené předměty Martin Mudroch.
Pozornost poutá uniforma žijícího veterána druhé světové války, plukovníka Jana Velíka, na níž nechybí ani Řád bílého lva – nejvyšší státní vyznamenání.
Mladší přišli v pátek do muzea za poznáním, starší zavzpomínat. Mezi těmi druhými byl i novodobý výsadkář Jiří Kudrna. Na konci války mu bylo dvanáct let. „Pocházím z Herálce. Můj o deset let starší strýc mě vzal na motocykl a že pojedeme naproti Rusům. Tak jsme na jeho nablýskané zetce jeli na Svratku. Tady právě hořelo, projeli jsme nahoru na Svratouch a chtěli pokračovat na Krounu, protože tam projížděla Rudá armáda od Poličky na Ždírec a na Prahu. Jenže jsme tam nedojeli, na horním Svratouchu se strašně střílelo. Museli jsme to zabalit a jet domů," vyprávěl pamětník osvobozování. Své zážitky z války Jiří Kudrna sepsal a zájemci si je mohou přečíst v heráleckém zpravodaji.
Zdroj: https://zdarsky.denik.cz/zpravy_region/domy-horely-a-lide-umirali-na-konci-valky-take-ve-svratce-a-okoli-20150508.html
https://www.sps-chrudim.cz/2-valka-1945
https://cs.wikipedia.org/wiki/Svratouch
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.05.2019 12:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu