Bohumír František Antonín Čermák, architekt
Text dotazu
Dobrý den, prosím o jakékoliv informace a literaturu o architektu B. Čermákovi, autorovi např. pavilonu G na brněnském výstavišti.
Odpověď
Dobrý den, akad.arch.Ing.Bohumír František Antonín Čermák (*1882 v Moravském Krumlově -
+1961 Bílovice nad Svitavou), architekt a uměleckoprůmyslový návrhář.
Vystudoval Akademii ( Akademie der bildenden Künste ) ve Vídni, poté se usadil v Brně, kde založil vlastní Uměleckoprůmyslové dílny. Z počátku byl ve své tvorbě ovlivněn wagneriánským monumentalismem (Úrazová dělnická pojišťovna v Brně), ke konci 20.let konstruktivismem (pavilon na brněnském výstavišti) a ve 30.letech funkcionalismem (návrhy obchodních domů - zvláště pro olomouckou firmu ASO).
Přehled děl B.F.A.Čermáka a další literaturu, která se osobností a dílem tohoto autora zabývá, naleznete v publikacích:
O nové Brno : brněnská architektura 1919-1939. Brno : Muzeum města Brna, 2000. ISBN 80-901969-6-9 (brož.) (díl I.) Nová encyklopedie českého výtvarného umění. I.díl. 1.vyd. Praha : Academia, 1995- ISBN 80-200-0521-8 (sv. 1 : váz.) (zdroje zde uvedených informací)
Nebo na internetové adrese:
http://www.encyklopedie.brna.cz/home/?acc=profil_osobnosti&load=3139 .
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2007 11:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu