Bohumil Hrabal
Text dotazu
Hezký den,
vzhledem k letošnímu stému výročí od narození Bohumila Hrabala by mě zajímalo, nakolik je dílo Bohumila Hrabala doposud pro čtenáře aktuální. Mohli byste mi prosím poslat informace o vývoji v půjčování Hrabalových knih za posledních deset let (obecně) a pak které Hrabalovy tituly patří mezi čtenáři k nejvíce půjčovaným?
Odpověď
Dobrý den,
dotaz, který jste nám poslal, není vůbec jednoduché zodpovědět a domníváme se, že informace o počtu půjčených knih B. Hrabala za posledních 10 let, které bychom pracným způsobem zkusili nějak získat, by byly  zkreslené. Náš systém neumožňuje získat statistiku  počtu výpůjček jednotlivých děl. Je ale velmi silný okruh lidí, kteří Hrabalovo dílo stále čtou a uznávají a ti rozhodně převažují nad těmi, kterým by Hrabal již nic neříkal. Nejde jenom o obsah, ale také o výraz, poetiku, zpracování apod. "Jestliže ve svých pábitelských povídkách zdůraznil expresivitu hovorového projevu, někdy pod "střechou" tzv. hospodské historky, nešlo v žádném případě o návrat k primitivní tradici "lidové" a "pololidové - uliční", ale o expresívně-subjektivní literární masku."
(Zdroj: PYTLÍK, Radko. Hrabalova Sorbonna. Praha: Emporius, 2013.)
Vyšel dokonce knižně i slovník Hrabalova díla.
Slovník Bohumila Hrabala / František Čermák, Václav Cvrček (eds.) ; [autoři Tomáš Bartoň ... et al.]
Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny : Ústav Českého národního korpusu, 2009
605 s. ; 25 cm + 1 CD-ROM
ISBN   978-80-7106-488-6 (váz.) : Kč 499,00
Edice   Korpusová lexikografie ; sv. 2
Poznámka   Obsahuje bibliografii
Předmět. heslo   Hrabal, Bohumil, 1914-1997
Předmět. heslo   česká literatura -- 1945-
jazyková analýza
lexikologie
frekvence (lingvistika)
korpusová lingvistika
Chronolog. údaj   * 1947-1995
Forma, žánr   * frekvenční slovníky
Skupina Konspektu   821.162.3.09 - Česká literatura (o ní)
Předm. hesla-angl.   * Czech literature -- 1945- * linguistic analysis * lexicology * frequency (linguistics) * corpus linguistics
Forma, žánr-angl.   * frequency dictionaries
Mezi nejvíce půjčovaná díla B. Hrabala patří Obsluhoval jsem anglického krále a Příliš hlučná samota. Která díla jsou ale nejvíc půjčovaná, nemůžeme zjistit.
Jakub Chrobák ve svém článku v Tvaru píše: "...Toto Hrabalovo období (asi roky 1989 až 1994) je stále neseno řadou za sebou i vedle sebe položených otazníků. Jde o to, že část odborné veřejnosti ji pokládá za méněcennou, jen jakési přípisky na okraj geniálního díla, a druhá tvrdí, že jde o svébytnou součást
Hrabalova díla. Milan Jankovič si v naší zatím nejlepší knížce o Hrabalovi Kapitoly z poetiky Bohumila Hrabala (Torst, Praha 1996) položil otázku: „Je dostředivá síla těchto textů natolik průkazná, aby obstály v čase?
Aby působily nejen jako zajímavosti, jako doklady dobového smýšlení nebo zpráva o autorovi, ale též svou nenahraditelnou identitou?“ Sám si odpovídá, že ano, a já vřele souhlasím. Snad právě dnes, čteme-li tuto „literární žurnalistiku“, neklademe už důraz na dobu; co zůstává, je bezprostřednost
a jistota tohoto způsobu vyjadřování.
Ovšem to, co se tu říká, nejsou jen banality všedního dne (i když i ty mají své nezastupitelné místo), ale zas je to myšlení přistižené při svém vzniku: vysoké se tu prostupuje s nízkým okamžitě. Tím vzniká znova svět, ve kterém nejen žijeme, ale ve kterém zažíváme zázraky.
Hrabalova „žurnalistika“ může být i dnes, když už vzplanutí a vzepětí našeho společenského života dávno překonalo svůj zenit.“
Zdroj:
Chrobák, Jakub, 1974-
Hrabalova "žurnalistika" vybraná a přebraná / Jakub Chrobák
Tvar. -- ISSN 0862-657X. -- Roč. 17, č. 18 (20061102), s. 23
Předmět. heslo   Hrabal, Bohumil, 1914-1997
Předmět. heslo   kultura a společnost -- Česko
česká próza
Klíčová slova   * fejetony
Forma a žánr   * recenze
Skupina Konspektu   821.162.3.09 - Česká literatura (o ní)
Recenze na   Hrabal, Bohumil. Večerníčky pro Cassia : vybrané texty z let 1989-1994. -- V Praze : Labyrint, 2006. -- ISBN 80-85935-55-4
"Na rozdíl od minulé dekády, kdy se zdálo, že autorova sláva upadá, je letošek důkazem, že pravý opak je pravdou. Dřív se Hrabal "jenom" četl, dnes se stal důvodem setkávání lidí...Sedm let po smrti Bohumil Hrabal naprosto není zapomenut. Naopak, je ho mezi námi stále víc."
Zdroj: KOSATíK, Pavel. Hrabal: spisovatel pro všechny lidi. Spisovatelovo dílo je v roce jeho nedožitých devadesátin ještě populárnější, než když žil. Hospodářské noviny, Roč. 48, č. 61 (26.3.2004), s. 11.
Další zdroje, které můžeme doporučit: MAZAL, Tomáš. Myslím, že jsem mu nahlédl do duše. Rozhovor: O Hrabalovi s Tomášem Mazalem, svědkem posledních spisovatelových let. Týden, Roč. 11, č. 14 (29.3.2004), s. 80 - 82.
JUNGMANNOVÁ. Lenka. Česká literatura rozhraní a okraje. lV. Kongres světové literárněvědné bohemistiky jiná česká literatura (?). Praha: Ústav pro českou literaturu AV ČR, nakladatelství Akropolis, 2010.
COSSET, Pierre-Laurent, GRAFNETTEROVÁ, Lenka. Jak čtou Češi, Francouzi a Němci Hrabalova Anglického krále. Esej ze sociologie četby. Praha: Slon, 2009.
"Samotný hrob Bohumila Hrabala, jeho poslední adresa, je dnes součástí značené turistické stezky a je často navštěvován početnými věrnými čtenáři nejen z tuzemska, ale i ze zahraničí. Dárky na hrobě pak svědčí o stálé vzpomínce jako druhé přítomnosti..."
Zdroj: MAZAL, Tomáš. Cesty s Bohumilem Hrabalem. Průvodce. Praha: Academia, 2011.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.02.2014 15:56
Alice píše:
Úterý 22.03.2022 14:55
Dobrý den,
liší se Obsluhoval jsem anglického krále z roku 1982 od pozdějších verzí? Děkuji
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu