Bohnice
Text dotazu
Dobrý den. Zajímal by mě historický původ jména části Prahy Bohnice. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, název části Prahy 8 Bohnice byl pravděpodobně odvozen od jména vyšehradského kanovníka, držitele hospodářských výnosů z obce, který byl zván Johan Boemus (Čech). První historická zmínka o obci Bohnice pochází ze dne 30.5.1158, kdy zde pražský biskup Daniel vysvětil románský kostel sv.Petra (později sv.Petra a Pavla). Více se o historii obce a čtvrti Bohnice dočtete v knize:
*  Kniha o Praze 8. Praha : MILPO, 1996. ISBN 80-901749-8-1 (váz.)
Použitá literatura:
*  Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Díl 1: A-N. 1. vyd. Praha : Libri, 1997. ISBN 80-85983-24-9 (díl 1 : váz.).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 08:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu