Bohemika
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co všechno konkrétně může být bohemikum? (m.j. Je bohemikum německy tištěná kniha od českého autora vydaná v Německu a pojednávající o Čechách?)
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
výkladový slovník české terminologie z oblasti informační vědy a knihovnictví vysvětluje termín bohemikum takto: Dokument vydaný na území dnešní České republiky (územní bohemikum), napsaný autory původem z Česka (autorské bohemikum), napsaný v českém jazyce (jazykové bohemikum) nebo pojednávající o České republice/Čechách (obsahové bohemikum). Může jít o cizojazyčný spis pojednávající o něčem českém.
Bohemika se začínají objevovat v raném období českého jazyka bezprostředně po údobí tzv. pračeském. Toto období staré češtiny trvá až do vzniku prvních českých literárních textů na sklonku 13. století. Jako bohemika označujeme desítky dochovaných osobních či místních jmen, vzácněji apelativa (obecná jména jako např. kůň, radost apod.)
K nejranějším bohemikům vůbec patří záznamy osobních jmen v opisech českých mincí z 11. století a v latinských listinách. Nejvýznamnějším literárním zdrojem bohemik je Kosmova Chronica Boemorum z počátku 12. století (Kazí, Tetka, L´ubuša, Přemysl, Gostivit, Borivoj…, Labe, Ríp, Bielina, Vyšegrad, Lučane, Stadici, L´utoměřici…).
Rozdílným termínem je bohemismus = jazykový prvek (hláska, slovo, tvar, vazba) v cizím jazyce, vzniklý vlivem češtiny: např.  bohemismy v církevně slovanském jazyce.
Bohemisovati = počešťovati
Bohemista = filolog, obírající se českým jazykem, českou literaturou a českou kulturou vůbec
Použité zdroje:
RESSLER, Miroslav, ed. Informační věda a knihovnictví: výkladový slovník české terminologie z oblasti informační vědy a knihovnictví: výběr z hesel v databázi TDKIV. Vyd. 1. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2006. 161 s. ISBN 80-7080-599-4.
TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. 4. vyd., ve Slovan. nakl. 1. přeprac. a dopln. vyd. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952. 15, 1801, [1] s.
NEKULA, Marek, ed. et al. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2002. 604 s. ISBN 80-7106-484-X.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.02.2018 10:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu