Boharyně/Bohoryně
Text dotazu
Zajímám se kdo byl majitelem panství/dvora v obci Boharyně/Bohoryně/ kolem
r.1651 - Krátonohy,soudní okres Nechanice
Odpověď
Od roku 1650 je pánem Boharyně rytíř Jan Alsterle, sekretář místodržitelství
pražského, praotec rodu Alsterlů z Astfeldu a později z Vydří, a manželka
jeho Veronika, rozená Osterštoková z Astfeldu, paní na Kratonozích. Jan
Alsterle byl přísný katolík, a proto r. 1652 pozval na své panství jesuity a
nechal zde vystavět katolický kostel. Zemřel r. 1665, jeho synové František
Mikuláš, Jan Krištof a Maxmilián František zřejmě statek prodali, neboť
ještě téhož roku se udává jeho pánem František Václav z Brűslů.
In: 108120 Děje a paměti obce Boharyně (Bohárny) v Nechanicku) a k ní
přifařených obcí Homile, Zvíkova, Budína a Puchlovic / na základě různých
pramenů sestavil Bohumil Jahelka. Hradec Králové : t. KD ROH, b.r. -- 185
s., 5 příl.volně vlož. -- Přetisk rukopisu z r.1896.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
07.03.2008 13:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu