bobkový list, původ názvu
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, kde se vzalo označení BOBKOVÝ list pro listy vavřínu. Děkuji předem,za případné vysvětlení.
Odpověď
Dobry den, podle Etymologickeho slovniku jazyka ceskeho se ve starocestine uzivalo slovo bobek jako oznaceni pro vavrin a puvodne se toto oznaceni vztahovalo jen  na plody. V novocestine se pouziva pouze spojeni bobkovy list.
Overovali jsme tento udaj i v jednom z pramenu (Klaret a jeho druzina), ktery  Etymologicky slovnik jazyka ceskeho pro heslo bob cituje. V textu Bohemare, ktery je jednou casti knihy Klaret a jeho druzina a vznikl ve 2. polovine 14. stoleti (http://www.iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=16279), je jako cesky ekvivalent pro latinske oznaceni laurus uvedeno slovo bobek.
Pro dalsi informace bychom Vam doporucili obratit se primo na Jazykovou poradnu Ustavu pro jazyk cesky AV CR - http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
MACHEK, Vaclav. Etymologicky slovnik jazyka ceskeho. Praha : Nakladatelstvi Lidove noviny, 1997. s. 58. ISBN 80-7106-242-1.
bob ... starocesky bobek vavrin (novocesky jen bobkovy list), puvodne jen o plodech (bobky = bacca lauri Klar, Rohn), pomor. buobk vavrín (zkrizeno s nemeckym Lorbeer)...
pouzite zkratky:
Klar - Klaret a jeho druzina. sv. I, Slovniky versovane. Praha : Ceska akademie ved a umení, 1926. xxxii, 270, 2 s.
Rohn - ROHN, Johannes Carolus. Nomenclator, to jest: Gmenovatel anebo rozličných gmen oznamitel ... I-II. Praha 1764-1765
IBURG, Anne. Lexikon koreni : puvod, chut, pouziti, recepty. Cestlice : Rebo, 2004. 301 s. ISBN 80-7234-375-0.
- s. 122 - synonyma: vavrin uslechtily, polevkovy list, bobek
LORENCOVA, Klara. Koreni zname i nezname. Praha : Grada Publishing, 2007. 156 s.  ISBN 978-80-247-1934-4.
- s. 45 - Plodem vavrinu  jsou hnede peckovice, lidove zvane "bobky".
Klaret a jeho druzina. sv. I, Slovniky versovane. Praha : Ceska akademie ved a umení, 1926. s. 48.
- laurus = bobek
- uvedeno v casti Bohemar, text pochazi z 2.pol.14. stol.
REJZEK, Jiri. Cesky etymologicky slovnik. Voznice : Leda, 2001. 752 s. ISBN 80-85927-85-3.
- s. 83 - bob - lustenina, "bobek" plod vavrinu, neco maleho, kulateho
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2007 16:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu