Blaník
Text dotazu
Dobrý den, sháním publikace o hoře Blaník a především takové, kde je zmiňována legenda o blanických rytířích. Děkuji,
Odpověď
Dobrý den, publikací, které se věnují hoře Blaník a pověsti s ní spojené, bylo v posledních letech vydáno několik. Pověst uvádějí například knihy:
* BÍLEK, Radko. Tajemní blaničtí rytíři : pověsti, příběhy, proroctví, povídání. Praha : Maroli, 2001. ISBN 80-86453-01-4.
* TOUFAR, Pave. Česká Sibiř : legendy, báje, příběhy, záhady, magie a otazníky : Votice, Jankov, Miličín, Blaník a okolí. 2.upr. vyd. Benešov : Start, 2004. ISBN 80-86231-31-3.
* JEŽEK, Bohumil. Vyprávělo se : [pověsti a příběhy mezi Blaníkem a Neštětickou horou]. 1. vyd. [Maršovice : B. Ježek], 2007. ISBN 978-80-254-1788-1.
Ze starší literatury pojednává o hoře Blaník kniha:
* VLASÁK, Antonín Norbert. Blaník a Louňovice pod Blaníkem. V Praze : nákl. vlast., 1914. (obsahuje i pověsti o Blaníku).
O vývoji pověsti se můžete dočíst v:
* MAUR, Eduard. Paměť hor : Šumava, Říp, Blaník, Hostýn, Radhošť. 1.vyd. Praha : Havran, 2006. ISBN 80-86515-60-5.
* BAUER, Jan. Krajinou domova s holí poutnickou. II, Z Blaníku přes Zlatou Prahu na Říp. 1.vyd. Brno : MOBA, c2007.ISBN 978-80-243-2894-2.
Další publikace je možné dohledat v Online katalogu Národní knihovny:
http://sigma.nkp.cz/cze/nkc a  České národní bibliografii:
http://sigma.nkp.cz/cze/cnb.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.03.2009 15:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu