Bitva u Lobkovic
Text dotazu
Dobrý den, dozvěděl jsem se o bitvě u Lobkovic , kde se měli utkat Banner a Hoffkirk . Datum bitvy byl prý 2.6.1639 a vyhrál v ní generál Banner .
Je možno zjistit více informací , např kde přesně byla atd. ? Děkuji moc .
Odpověď
Dobrý den,
více informací najdete například v publikaci PAVLÍK, Miroslav. Tudy šla historie, aneb, Zastav se člověče a zavzpomínej!. Neratovice: Město Neratovice, 2003. 202 s. ISBN 80-239-5655-8. V závěrečné práci se píše: „Další navrhovaná akce je spojena s bitvou, která se odehrála u Lobkovic za třicetileté války mezi vojskem švédského generála Bannéra Jana Gustavsona a císařským vojskem vedeným saským generálem Hofkirchem. Celá tato válečná epizoda je spojena s útokem na Prahu, která se ovšem odmítala vzdát a tak se švédský generál rozhodl táhnout k Brandýsu. Právě u Brandýsa hájil přechod přes řeku Hofkirch a tak se Bannér rozhodl řeku přebrodit u Kostelce nad Labem. Když se Hofkirch se o této zprávě dozvěděl, okamžitě zamířil ke Kostelci nad Labem, ale přechodu již nezamezil a couvl k Lobkovicím a právě Lobkovice se staly dějištěm bitvy, ve které bylo vojsko císaře poraženo a Hofkirch se zde zranil a padl do zajetí. Bitva se odehrála 29. května 1639 a způsobila, že vyhořel Lobkovický zámek a obec byla téměř vylidněna. Po této bitvě byl drancován celý kraj, mnoho vesnic a měst vypáleno a v místech u Lobkovic zemřelo mnoho bojovníků a také tam byli pohřbeni. Zdroj: https://vskp.vse.cz/eid/46051
Bitva se konala 29. května 1639, viz https://books.google.cz/books?id=1vQwBQAAQBAJ&lpg=PA236&ots=hNJIO_GMsc&dq=t%C5%99icetilet%C3%A1%20v%C3%A1lka%20%2B%20lobkovice%20%2B%20ban%C3%A9r&hl=cs&pg=PA236#v=onepage&q=t%C5%99icetilet%C3%A1%20v%C3%A1lka%20+%20lobkovice%20+%20ban%C3%A9r&f=false Další informace se můžete přečíst v závěrečné práci ŠVÉDOVÉ V ČECHÁCH ZA TŘICETILETÉ VÁLKY: BANEROVO TAŽENÍ DO ČECH V ROCE 1639, z níž opět citujeme: „Během srážky, k níž došlo 29. května nedaleko Lobkovic, byly císařské jednotky zahnány na úprk a oba velitelé, Montecuccoli i Vavřinec z Hofkirchenu, postřelený do ramene, padli do zajetí.“ Zdroj: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/51145/BPTX_2010_1__0_85524_0_97417.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2020 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu