Bítov
Text dotazu
Dobrý den,
již delší čas se pídíme po historii Bítova u Koněprus, ale bohužel jsme našli velmi málo zmínek.
Víme, že r. 1257 je o něm první zmínka, kdy byl předán Křížovníkům s červenou hvězdou, dále víme, že na Karlštejně byl první purkrabí jménem Vít z Bítova, nevíme však, zda z tohoto.
Nejvíce nás ale zajímá Jan Sláma z Bítova, jeho rod a majitelé, kteří vlastnili tvrz / poplužní dvůr/ vesnici po něm.
Děkuji a přeji mnoho dobrého do nového roku.
Odpověď
Dobrý den,
hlavní zdroj informací je: PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách,  jejich vznik, původní význam a změny. D. I. A - H. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1954.
S. 86: "Bítov (lid. Bitov), ves 4 km jižně od Berouna: 1324 Michael de Witob, Regesta Bohemiae. III, 382; 1356 Vitus de Bytow, burgravius in Karlstein, Tadr. L. Zbrasl. 135; 1361 Borziwoy de Zbytowa, na pečeti: d. bithow, Sedl. Z Archiv. křižovn.; ...1406 Jan de Bitowa, Reliquiae tabularum. II, 31; 1424 Venc. de Bytow, Archiv český. 28/98; 1450 Joh. Slama de Bythowa, patronus de Suchomasl, possessor hered. in Bytowa, in Bythowa Lhotka, Desky dvorské. 25/20; 1788 Hft Konigshof: Bitow, Bythow, Schaller VIII, 59 [Topographie des Konigreichs Bohmen v 16 sv. a rejstř.]; úř. 1854 Bítov, 1904 Bytov, totiž Bítov. ... "
Další zdroje:
Bítov (p. Bietov), ves u Berouna (1324), býval sídlem vladyčím, po něm zval se rod Bítovců z Bítova. Z nich jeden Jan B. (od Němců řečený Witowetz, Witobetz) přišel r. 1439 ke dvoru hrabat Cilských a vtipem válečným a chrabrostí dodělal se velkých úspěchov a stal se mužem bohatým, nazývaje se pánem ze Hřebene a podbánem v Záhoří a jiných končinách Charvatských (+ o. 1463).
Zdroj: SEDLÁČEK, August. Místopisný slovník historický Království českého. Praha: Argo, 1998.
Bítov - část obce Koněprusy; Beroun; zmínka 1324
Zdroj: Zeměpisný lexikon ČR. Obce a sídla. Stav k polovině 80. let. A-M. Praha: Academia, 1991.
Všechny tři knihy jsou např. v Referenčním centru NK ČR ve volném výběru.
Informace z internetu:
„BÍTOV
Byl od roku 1849 až do konce
světové války spojen s Koněprusy
do jedné obce. Bítov je stará dědina.
Poprvé se uvádí v roce 1257
v darovací listině Přemysla Otakara
II. Křižovníkům s červenou hvězdou
jako „dvůr poplužní“. Později byl
dvůr parcelován a na pozemcích
vyrostla vesnice.
Ve 13.století se tu jmenují
vladykové z Bítova, kteří drželi tvrz
a poplužní dvůr v době, když dědina
patřila církevní vrchnosti.
Roku 1324 jsou uváděni
Markvart a Michal z Bítova, roku
1421 Jan Sláma a jeho bratr Jakub.
Po třicetileté válce zbyl z celé
vesnice pouze poplužní dvůr, 302
korců polí a dvě louky. Většina
obyvatel se zde živila vždy
zemědělstvím, od minulého století
hledali bezzemci práci
v cementárnách nebo železárnách
Králova Dvora či v kamenolomech.“
Předpokládáme, že se vaše pátrání ubírá směrem k nalezení svých „kořenů“. Takové informace ale musíte hledat v archívech, matrikách apod. Doporučujeme obrátit se např. na Státní oblastní archiv v Berouně, viz http://www.firmy.cz/detail/480493-statni-okresni-archiv-beroun-beroun-mesto.html.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.05.2013 13:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu