Biomy
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě do jakého biomu (tropický
deštný les, savana atd..) mohu zařadit pandu velkou, gekona domácího,
hroznýše královského, klokana a mravenečníka. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
panda velká žije v horských lesích střední Číny, vyskytuje se v nadmořských výškách okolo 2500-3500 m, v zimě sestupuje i do výšek okolo 800 m n.m. Živí se téměř výhradně bambusem.
Použité zdroje:
* POPE, Joyce. Velká ilustrovaná encyklopedie zvířat. Savci. Brno : CP Books, 2005. 192 s. : barev. il. ; 29 cm. ISBN 80-251-0724-8.
* Universum : všeobecná encyklopedie. 3. díl, M-R. V Praze : Odeon, 2002-.
ISBN 80-207-1113-9 (soubor : váz.)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Panda_velk%C3%A1
http://www.biolib.cz/cz/taxon/id1811/
Ke gekonovi domácímu (Hemidactylus mabouia) jsme bohužel nenalezli konkrétnější informace vztahujcí se k prostředí, ve kterém žije. Částečně by snad bylo možné odvodit některé údaje od ostatních druhů rodu Hemidactylus.
Gekony rodu Hemidactylus najdeme v deštných pralesech, subtropických vlhkých lesích, savanách i na pouštích. Žijí na zdech, skalách, v hromadách kamení
nebo na kmenech stromů, případně i v budovách.
Použité zdroje:
* KRAUS, Richard; KOCIÁN, Miroslav. Chameleoni a gekoni. Frenštát p.R. [i.e.
pod Radhoštěm] : Polaris, 2000. 221 s. : il. ; 21 cm. ISBN 80-85911-59-0.
* KLÁTIL, Lubomír. Obrazový atlas gekonů. Vizovice : Forsáž, 1999. 127 s. :
barev. il. ; 24 cm. ISBN 80-902760-0-8 (váz.)
Hroznýš královský dokáže žít v rozmanitém prostředí. Jeho domovem jsou především tropické deštné lesy (obývá i mangrovové porosty při středoamerickém pobřeží), vyskytuje se však i na savanách (část Peru a severní Argentina) nebo polopouštích.
Použité zdroje:
* MATTISON, Chris. Hadi. Praha : Cesty, 2001. 192 s. : barev. il. ; 29 cm.
ISBN 80-7181-478-4 (váz.)
* WEIDENSAUL, Scott. Hadi světa. Praha : Svojtka a Vašut, 1997. 128 s. :
barev. il. ; 29 cm. ISBN 80-7180-241-7 (váz.)
* Obratlovci : savci, ptáci, obojživelníci, plazi : encyklopedický průvodce světem zvířat. Praha : Nakladatelský dům OP, 1994 (tištěno v Singapuru). 687 s. : barev. il. a fot. ; 32 cm. ISBN 80-85841-08-8.
http://teraristika.chovzvirat.com/druhy/hroznys-kralovsky.html
http://clanky.planetazvirat.cz/08023-hroznys-kralovsky-boa-constrictor-1.htm
l
http://www.zoolesna.cz/cz/zvirata-a-expozice/zvirata.html?zvire=hroznys-kral
ovsky
Klokani obývají nejrůznější biomy od pouště po deštný prales, pro bližší určení by bylo třeba zaměřit se na konkrétní druhy. Například klokan rudý žije téměř všude v Austrálii, vyhýbá se pouze vysokým horám, hustým lesům a extrémním pustinám. V největších počtech žije v otevřené savaně s lesíky.
Klokan parma obývá tropické deštné lesy, klokan obrovský se vyskytuje v jak v řídkých eukalyptových lesích, tak i v travnatých stepích téměř bez stromového porostu.
Použité zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Klokanovit%C3%AD
http://www.zoopraha.cz/cs/o-zviratech/lexikon/savci/klokan-parma
http://www.zoopraha.cz/cs/o-zviratech/lexikon/savci/klokan-rudy
http://cs.wikipedia.org/wiki/Klokan_obrovsk%C3%BD
Mravenečníci žijí zejména v tropických deštných lesech a v otevřené krajině na savanách. Nejtypičtějším zástupcem rodu mravenečníků je mravenečník velký, který je běžným obyvatelem savan a otevřených řídkých lesů, příležitostně proniká i do tropického deštného lesa za svou oblíbenou potravou - mravenci a termity.
Použité zdroje:
ISBN 80-207-1113-9 (soubor : váz.)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mravene%C4%8Dn%C3%ADk_velk%C3%BD
http://www.zoolesna.cz/cz/zvirata-a-expozice/zvirata.html?zvire=mravenecnik-
velky
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 10:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu