Biomedicínské technologie
Text dotazu
Dobrý den,
píši diplomovou práci zabývající se biomedicínskými technologiemi a potřeboval bych poradit, kde najít nějaké knihy, články, skripta, zabývající se tématikou preimplantační diagnostiky a embryonálního výzkumu.
Odpověď
Dobrý den,
literaturu k Vaší diplomové práci můžete vyhledat v následujících informačních zdrojích:
* katalogy dostupné na stránce Národní knihovny ČR - http://aleph.nkp.cz/F - zde bychom Vád doporučovali především online katalog NK ČR (NKC) - katalog obsahuje záznamy dokumentů ve fondu Národní knihovny v úplnosti od roku 1995, postupně jsou doplňovány i starší data, např. česká produkce je téměř úplná za celé 20. století. Dalším užitečným zdrojem by mohl být Souborný katalog ČR (SKC), který obsahuje záznamy o dokumentech ve fondu dalších českých knihoven. Báze Souborný katalog/seriály (SKC/P) Vám pomůže najít požadované periodikum v českých knihovnách. Pokud máte zájem pouze o české knihy (český autor, překlad, apod.), můžete využít bázi Česká nárondí bibliografie (ČNB). Pro nalezení článků slouží báze ANL (Články v českých časopisech, novinách a sbornících), báze má selektivní charakter především obecných periodik (deníky, všeobecně zaměřené časopisy, apod).
* Jednotná informasční brána - www.jib.cz - JIB umožňuje vyhledávat v různých zdrojích z jednoho místa, tj. z jednoho rozhraní můžete vyhledávat katalogy různých knihoven, vysokých škol či souborné katalogy.
Výše uvedené zdroje jsou spíše obecného charakteru, tj. většinou nejsou nijak oborově profilované, případně slouží k ověření dostupnosti publikace na území ČR. Vzhledem k povaze Vašeho dotazu Vám však doporučujeme využívat především oborově zaměřené zdroje. Mezi ty patří následující zdroje:
* Bibliographia medica Čechoslovaca (BMČ) - národní registrující zdroj budovaný Národní lékařskou knihovnou, který zachycuje veškeré oborové publikace vydané na našem území od roku 1947 (více infomrací o BMČ na adrese http://www.nlk.cz/informace-o-nlk/odborne-cinnosti/bmc). BMČ je v současné době dostupná v rámci portálu Medvik, který naleznete na adrese http://www.medvik.cz/bmc/.
* Medline - jeden z celosvětově nejvýznamnějších informačních zdrojů pro oblast lékařství. Bibliografickou bázi buduje Národní lékařská knihovna Spojených států amerických (http://www.nlm.nih.gov/). Medline je volně přístupný na adrese http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ , vyhledávání poté na http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/advanced .
Ukázkou Vám uvádíme příklady některých vyhledaných dokumentů:
Knihy z báze SKC:
* ZIMMER, Etan Z., ed. a BLAZER, Shraga, ed. The embryo: scientific discovery and medical ethics. Basel: Karger, c2005. xvi, 408 s. ISBN 3-8055-7802-4.
Předmětová hesla: Embryo * embryo - výzkum * člověk - počátek života * klonování organismů * fétus - výzkum * genová terapie * náboženství a lékařství
* Adamová, Kateřina. Preimplantační genetická diagnostika metodou fluorescenční in situ hybridizace: dizertační práce. Olomouc. Univerzita Palackého, Lékařská fakulta, Ústav lékařské genetiky a fetální medicíny. 85 l.
Předmětová hesla: genetika * embryologie člověka * mimotělní oplodnění * diagnostika * oplodňování
Záznamy z portálu Medvik:
* DOLISTA, Josef. K diskuzi o výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách. Scripta bioethica. 2005, Roč. 5, č. 1-2, s. 9-10. ISSN: 1213-2977.
* ZUDOVÁ, D. Preimplantační genetická diagnostika - princip a využití u párů s androgenním faktorem sterility. European andrology. Prague : Androgeos, 2007-. ISSN: 1802-4793; 1802-4807 (elektronická verze). 2006, s. 65. ISSN: 1802-4793; 1802-4807 (elektronická verze).
* RUTAROVÁ, Jana. Preimplantační genetická diagnostika: přínosy, rizika. Časopis lékařů českých. 2008, roč. 147, č. 11, s. 589-590. ISSN: 0008-7335.
Další dokumenty můžete vyhledat ve výše uvedených zdrojích, my jsme využili zcela jednoduché výrazy "embryonální výzkum" a "preimplantační diagnostika". Vy jistě využijete i další klíčová slova, která budou odborného charakteru a přesněji vystihnout předmět Vaší diplomové práce. Právě vzhledem k zaměření tématu Vám spíše doporučujeme konzultovat problematiku s pracovníky Národní lékařské knihovny, která je taktéž zapojena do služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/narodni-lekarska-knihovna/), případně s knihovnou na vaší fakultě.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2012 11:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu