Biologické invaze
Text dotazu
Dobrý den. Můžete mi prosím poradit jakou literaturu použít ke zpracování referátu k tématu - biologické invaze?
Odpověď
Dobrý den,
k tématu "biologická invaze" můžete použít následující publikace, jejichž záznam spolu s informacemi, ve které knihovně se nachází, dohledáte v online Souborném katalogu ČR (dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F). Níže Vám uvádíme pouze výběr dokumentů, další můžete dohledat zadáním klíčových slov typu biologická invaze, invaze, rostliny, zvířata, organismy a jejich kombinací. Při jejich zadání můžete také využít znak * pro pravostranné rozšíření slova, tzn. biologick* bude vyhledáno biologická, biologické, biologickému, biologického, apod.
* KŘIVÁNEK, Martin. Acta Pruhoniciana = Biological invasions and different approaches of their prediction (risk assessment schemes for evaluation potentially invasive alien vascular plants) = Biologické invaze a možnosti jejich předpovědi: (predikční modely pro stanovení invazního potenciálu vyšších rostlin). 84 (2006), Biologické invaze a možnosti jejich předpovědi: (predikční modely pro stanovení invazního potenciálu vyšších rostlin). Průhonice: Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, 2006. 73 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 80-85116-46-4.
* PYŠEK, Petr, ed. a TICHÝ, Lubomír, ed. Rostlinné invaze. Vyd. 1. Brno: Rezekvítek, 2001. 40 s. ISBN 80-902954-4-4.
* KOSTEČKOVÁ, Veronika. Některé invazní druhy v České republice [rukopis]. Praha, 1993. 29 s.
Pozn.: bakalářská práce
* HYKYŠOVÁ, Soňa. Poznej vetřelce: pátrání po invazních druzích dřevin (nejen) v Mostě. 1. vyd. Most: Výzkumný ústav pro hnědé uhlí, 2009. 80 s.ISBN 978-80-254-3708-7.
* PYŠEK, Petr, ed. a PRACH, Karel, ed. Invazní rostliny v české flóře = Alien plants in the Czech flora: pracovní konference ČBS, 25. listopadu 1995, Praha. Praha: Česká botanická společnost, [1997]. 138 s. Zprávy České botanické společnosti. Materiály; 14, roč. 32, 1997. ISBN 80-254-0851-5.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200709/contents/nkc20071750634_1.pdf
* Nepůvodní dřeviny a invazní rostliny v lesích České republiky: sborník přednášek z celostátního semináře, Žlutice 24. září 2003. Praha: Česká lesnická společnost, 2003. 104, [6] s.
* PYŠEK, Petr, ed., CHYTRÝ, Milan, ed. a MORAVCOVÁ, L., ed. Rostlinné invaze v České republice: situace, výzkum a management = Plant invasions in the Czech Republic: state of the art, research and management: konference ČBS, 30.11.-1.12.2007, Praha. Praha: Česká botanická společnost, 2008. 222 s. Zprávy České botanické společnosti. Materiály; 23 = Bulletin of the Czech Botanical Society. Series; 23, roč. 43, 2008. ISBN 978-80-86632-18-6.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200903/contents/nkc20091853798_1.pdf
Dále je ve fondu knihoven větší množství cizojazyčné literatury, která se na problém biologické invaze dívá více všeobecně (alespoň soudě dle záznamů):
* ELTON, Charles S. The ecology of invasions by animals and plants. Chicago, Ill.: University of Chicago Press, 2000. xiv, 181 s., [33] s. obr. příl. ISBN 0-226-20638-6.
* PIMENTEL, David, ed. Biological invasions: economic and environmental costs of alien plant, animal, and microbe species. Boca Raton, Fla.: CRC Press, ©2002. 362 s.ISBN 0-8493-0836-4.
* WILLIAMSON, M. H. Biological invasions. London: Chapman & Hall, 1996. xii, 244 s. Population and community biology series; 15. ISBN 0-412-59190-1.
* DAVIS, Mark A. Invasion biology. Oxford: Oxford University Press, 2009. xiv, 243 s. Oxford biology. ISBN 978-0-19-921875-2.
Pozn.: vybrané části knihy dostupné na Google Books: http://books.google.cz/books?id=41jS4xjy3P8C&printsec=frontcover&hl=cs#v=onepage&q&f=false
* SHIGESADA, Nanako a KAWASAKI, Kohkichi. Biological invasions: theory and practice. Oxford: Oxford University Press, ©1997. xiii, 205 s. Oxford series in ecology and evolution. ISBN 0-19-854851-6.
Pozn.: vybrané části knihy dostupné na Google Books:http://books.google.cz/books?id=Ri-hle_zdpsC&hl=cs&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y
* WEBER, Ewald, 1960- a JOSHI, Jasmin. Biologische Invasionen: Mechanismen, Auswirkungen, Chancen und Risiken. Zurich: Naturforschende Gesellschaft in Zürich, 2009. 76 s. Neujahrsblatt der Naturforschenden Gesellschaft in Zürich. 212. Stück.
* PERRINGS, Charles, ed., WILLIAMSON, M. H., ed. a DALMAZZONE, Silvana, ed. The economics of biological invasions. Cheltenham: Edward Elgar, ©2000. xiv, 249 s.ISBN 1-84064-378-1.
Pozn.: vybrané části knihy dostupné na Google Books: http://books.google.cz/books?id=afaQmFLomWEC&hl=cs&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y
* Biological invasions. 1. vyd. Boca Raton: CRC press, 2002. 369 s. ISBN 0-8493-0836-4.
Dále Vám doporučujeme článkové zdroje ANL (http://aleph.nkp.cz/, záznamy článků) a ANL+ (dostupné ve dvou rozhraních: anlplus.jib.cz a www.jib.cz, ANL+ je báze pro články od r. 2011 - plné texty, více informací o ní na adrese http://info.jib.cz/news/anl/). Příkladem uvádíme články, další můžete dohledat dle výše uvedených klíčových slov:
* PYŠEK, Petr. Biologické invaze. [Část] 1, Historické a geografické souvislosti. Živa, 1996, 44 = 82(1), s. 4-7. ISSN 0044-4812.
* PYŠEK, Petr. Biologické invaze. [Část] 2, Druhy a společenstva. Živa, 1996, 44 = 82(3), s. 102-105. ISSN 0044-4812.
* PLESNÍK, J. Biodiverzita: invazní nepůvodní druhy versus Evropa. Zpravodaj Ministerstva životního prostředí, 2007, 17(9), s. 27-29. ISSN 0862-9005.
* MARKOVÁ, Z. a HEJDA, M. Invaze nepůvodních druhů rostlin jako environmentální problém. Živa, 2011, 59(1), s. 10-14. ISSN 0044-4812.
* PLESNÍK, J. Skutečná hrozba nebo přehnané obavy? Invazní nepůvodní organismy. EKOfutura, 2012, 1(1), s. 5-8.
Zajímavé zdroje byste mohl najít také volně na internetu, např.:
* PowerPoint prezentace - www.guh.cz/edu/bi/ppt/biologicke_invaze.ppt
* http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/veda-a-technika/54851-biologicka-invaze-budi-v-evrope-obavy/
* http://www.tyden.cz/rubriky/veda/priroda/biologicke-invaze-predstavuji-temnou-stranku-prosperity_171706.html
* http://atraktivnibiologie.upol.cz/docs/pdf/Biologicke%20invaze.pdf
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2012 09:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu