Biografie T. G. Masaryka od anglosaského autora
Text dotazu
Dobry den,
Marne hledam moderni biografii TGM, kterou by napsal autor z UK ci USA (kvuli objektivite/nezaujatosti). Je jedno, zda existuje cesky preklad.
Dekuji.
Odpověď
Dobrý den,
přímo 'moderní' biografii T. G. Masaryka z pera některého amerického nebo anglického autora jsme nenašli.
Doporučujeme Vám prohlédnout bibliografii, třeba Vás zaujme některý titul.
- VOCHOČ, Otto a Zdeňka PECHALOVÁ. T.G. Masaryk: bibliografie k životu a dílu, Díl 1: Knižní a jiné samostatně publikované práce TGM : 1876-1991. Praha: Filozofický ústav Československé akademie věd, 1992, s. [1a]. ISBN 80-7007-029-3. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:413b13b0-f8a1-11e2-9584-001018b5eb5c
- BRŮHA, Jan et al. T.G. Masaryk: Bibliografie k životu a dílu, [Díl] 2: Knižní a jiné samostatně publikované práce o životě a díle TGM. Praha: Národní knihovna, 1994, s. [1a]. ISBN 80-7050-177-4. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:2d9684a0-f899-11e2-9584-001018b5eb5c
Připojujeme dvě publikace v angličtině z posledních let, jsou ale od českých autorů:
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=010047100&local_base=SKC ]
SVOBODA, Jan, ed. a PRÁZNÝ, Aleš, ed. Recalling Masaryk’s The Czech question: humanity and politics on the threshold of the twenty-first century. Leiden: Brill, [2023], ©2023. xv, 282 stran. Value inquiry book series, volume 381n. Central European value studies. ISBN 978-90-04-53490-2.
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=009230290&local_base=SKC ]
DAVID, Zdeněk V. Tomáš G. Masaryk: a scholar and a statesman: the philosophical background of his political views. Reno, Nevada: HHP, [2020], ©2020. 331 stran. ISBN 978-1-943596-13-3.
Další odkazy na publikace v jiných jazycích:
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000176082&local_base=NKC ]
FRANKENSTEIN, Boris. Sammlung Masaryk: Dokumentation der vom 1.-29. März 1986 von der Österreichischen Nationalbibliothek im Foyer des Hauptlesesaals veranstalteten Ausstellung. Wien: Österreichische Nationalbibliothek, 1988. 108, [4] s. Sonderausstellungen / Österreichische Nationalbibliothek; 1986/2.
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000177520&local_base=NKC ]
KOVTUN, Jiří. Tomáš G. Masaryk 1850-1937: a selective list of reading materials in English. Washington: Library of Congress, 1981. 26 s.
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003230440&local_base=NKC  ]
GLOCKNER, David a DIEM, Peter, ed. Tomáš G. Masaryk - ein Sohn des Kaisers?: dieses Buch macht es wahrscheinlich. Perchtoldsdorf: Plattform Johannes Martinek, 2019. 368 stran. Plattform Historia. ISBN 978-3-9504500-6-4.
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003152753&local_base=NKC ]
JAKOVENKO, Boris Valentinovič. Die Bibliographie über Th. G. Masaryk. Bonn: Friedrich Cohen, 1930. 25 stran.
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000814576&local_base=NKC  ]
HERBEN, Jan. Le premier président de la république Tchéco-Slovaque T.G. Masaryk. Prague: Comité de Propagande du Bureau des Etrangers, 1919. 14 s. Les Grands Tchéco-Slovaques; 1.
Doporučujeme také:
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000988601&local_base=NKC ]
Masarykův sborník. Praha: Čin, 1925-2009. ISSN 1801-6286
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003179519&local_base=NKC ]
Hájková, Dagmar, Pavel Horák, a Lukáš Rous. T.G.M. V Kostce. Vydání první. Praha: Masarykův ústav a Archiv AV ČR, 2020.
Z institucí doporučujeme prohlédnout zdroje Ústavu pro českou literaturu AV ČR https://ucl.cas.cz/, dále i Masarykův ústav a Archiv AV ČR https://www.mua.cas.cz/cs.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.02.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu