biografie Masaryka
Text dotazu
Dobrý den,
1) Je pravda, že Masaryk řekl: Láska je klecí, ve které umírá se za štěstím?
Pokud ano, odkud tato fráze pochází? Z jakého zdroje? Dá se to zjistit přesně?
2) je to pravda, že Masaryk řekl:
Vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k jiným.
Taky mě zajímá zdroj. Děkuji.
Děkuji vám za pomoc a vaši práci
Odpověď
Dobrý den, první citát je připisován i Karlu Krylovi, ale ten ho mohl převzít od T. G. Masaryka.
Odkazy, ve kterých je jako autor citátu uveden TGM; nejsou tam ale uvedeny zdroje, ze kterých je citát převzat:
TGM - život, dílo a odkaz pro současnost: sborník oceněných literárních prací žáků a studentů ... a ... ročníku soutěže. Karviná: Paris, 2014, undefined(3-4). s. 153. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:8bab69d0-78fb-11e6-ad48-005056825209
SLÁMA, Bohumil. Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk. Brno: Atelier Sláma, 2010. s. 184. ISBN 978-80-254-8433-3. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:e14a7b90-592f-11e8-87e4-5ef3fc9ae867
Odkazy, ve kterých je uveden jako autor citátu Karel Kryl:
„Napiš mi lásku z pápěří o sedmihlásku na keři O nebi s duhou O klíčku Napiš mi druhou básničku!“ „Slza, jež sklouzla po probdělé noci do čaje Přítomnost kouzla které bez pomoci vyhraje Budoucnost věcí která ubírá se к rozcestí Láska je klecí v které umírá se ze štěstí.“
Zdroj: KRYL, Karel. Ostrov pokladů. Praha: Levné knihy KMa, 2005. s. 68. ISBN 80-7309-208-5. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:11e1dc1b81d3cdae5964d9db8b144a64
BARTÁK, Matěj. Myšlenky slavných. Praha: Plot, 2004. s. 52. ISBN 80-86523-28-4. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:77bf1680-4e79-11e6-ad5e-5ef3fc9bb22f
BARTÁK, Matěj. Velká kniha citátů. Praha: Plot, 2010. s. 48. ISBN 978-80-7428-039-9. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:3c3a8220-9a09-11e7-a093-005056825209
CHROMÝ, Zdeněk. Abeceda moudrosti. Brno: Proxima, 1993. s. 142. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:f7fcfd5e-74b0-43b1-ad22-1eb561f7e04f
CHROMÝ, Zdeněk. Moudrost podle abecedy. Brno: Unis, 1997. s. 208. ISBN 80-86097-10-2. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:3974e690-1c2f-11e3-b62e-005056825209
PTÁČEK, Michal a JIRÁNEK, Vladimír. Definice a vysvětlivky: 3333 citátů. Praha: Albatros, 2005. s. 76. ISBN 80-00-01467-X. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:044c4030-d29b-11e8-9984-005056825209
Druhý citát už je zmiňován jen u T. G. Masaryka:
Brněnský deník: Rovnost. Praha: Vltava-Labe-Press, 09.06.2018, 2018(133). s. 5. ISSN 1802-0887. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:323ac950-745f-11ea-a618-005056825209¨
Citát může pocházet z Hovorů s T.G.M, i když tam není citován přesně tak, jak uvádíte, ale volně s podobnou myšlenkou:
Humanita nevylučuje ani neoslabuje lásku k národu; mohu, ba musím milovat národ svůj pozitivně, ale nemusím proto nenávidět národy jiné. Pravá láska se nedokazuje nenávistí, nýbrž jen láskou. Člověčenstvo je souhrn národů, není něčím mimo národy a nad ně...
Zdroj: ČAPEK, Karel. Hovory s T.G.M. Praha: Fragment, 2009. s. 269. ISBN 978-80-253-0752-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:53fb0ee0-cdaf-11e3-85ae-001018b5eb5c
Láska k svému národu nevyžaduje nelásky k národu jinému.
Zdroj: MASARYK, Tomáš Garrigue. Světová revoluce. V Praze: Čin, 1930. s. 531. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:6dca3fa0-297e-11e9-a347-005056825209
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.04.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu