Biografie historika Emanuela Lemingera
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o zaslání životopisu a případně dalších doplňujících informací o
historikovi Emanuelu Lemingerovi.
Odpověď
Dobrý den,
biografické heslo o Emanuelu Lemingerovi obsahuje například "Biografický slovník českých, moravských a slezských archeologů". Píše se zde:
"Leminger, Emanuel, prof. (* 25.12.1846 Nedvězí, + 3.12.1931 Kutná Hora) - učitel, historik, archeolog a numismatik Po studiu matematiky a fyziky na FF UK v Praze působil až do roku 1902 jako profesor matematiky a fyziky na reálce v Kutné Hoře. V letech 1882 - 1928 byl kustodem sbírek tamního Archeologického sboru Vocel (na jehož vzniku roku 1877 se podílel) a upravil muzejní expozici v Kamenném domě ( od roku 1904). byl členem KČSN (Královská česká společnost nauk) a Archeologické komise ČAVU (České akademie pro vědu, umění a slovesnost). Podával zprávy o archeologických nálezech v okolí, prováděl i výzkum (hradiště nad Cimburkem od 1884). Zabýval se též numismatikou, památkami města, hornictvím a mincovnictvím.
Publ. a/ Královská mincovna v Kutné Hoře (Praha 1912, dodatky 1924); Umělecké řemeslo v Kutné Hoře (Praha 1926).
b/ Hradiště nad mlýnem Cimburkem u Kutné Hory (PA (= Památky archeologické)13, 1886, 241 - 254); Žárový hrob v Třebešicích (PA 16, 1895,
683 - 685); Praehistorické hroby s kostrami na Kutnohorsku (PA 23, 1908, 75
- 80); Činnost Jana Erazima Vocela v letech 1824 - 1842 (ČNM (Časopis Národního muzea) 95, 1921, 1 - 16, 81 - 98); Kutnohorsko za doby praehistorické (KPDV (Kutnohorské příspěvky k dějinám vzdělanosti české) 8, 1935, 16 - 21).
Poz(Pozůstalost): České muzeum stříbra, Kutná Hora; SOkA Kutná Hora
Lit: J: ČSPS (Časopis Společnosti přátel starožitností), 35, 1927; N: ČČH (Český časopis historický)37, 1931; ČSPS 40, 1932; JJ: NL ( Numismatické
listy) 26, 1971; MVP (Muzejní a vlastivědná práce) 19, 1981; d/ EČN (Petráň, Z.- Radoměrský, P.: Encyklopedie české numismatiky. praha 1996.) 177, IEN (Petráň, Z.- Radoměrský, P.:Ilustrovaná encyklopedie české, moravské a slezské numizmatiky. Praha 2001.) 127."
Zdroj: SKLENÁŘ, Karel. Biografický slovník českých, moravských a slezských archeologů a jejich spolupracovníků z příbuzných oborů. 1. vyd. Praha :
Libri, 2005. str. 342.
Biografické heslo o kutnohorském archeologovi a historikovi nabízí také
* Ottův slovní naučný, díl 15., 1900, str. 837.
* Masarykův slovník naučný, díl 4., 1929, str. 388.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.05.2010 15:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu