biografické údaje III.
Text dotazu
Dobrý den,potřebuji prosím zjistit den,měsíc a rok narození a úmrtí těchto osob: Gertruda Sekaninová-Čakrtová - právnička, politička, disidentka, Gusta Fučíková - žena komunisty Julia Fučíka, Ladislav (Laco) Holdoš - slovenský vysoký komunistický funkcionář (myslím že byl povereník ale nejsem si jistý)a oběť politických procesů 50.let); Jarmila Taussigová-Potůčková, Helena Koželuhová.
Odpověď
Dobrý den,
* Gertruda Sekaninová - Čakrtová, rozená Stiasna, se narodila 21.5.1908 v Budapešti. Zemřela 29.12.1986 v Praze.
(TOMEŠ, Josef. Český biografický slovník XX. století. 3.díl. Q-Ž. Praha ; Litomyšl : Paseka : P. Meissner, 1999)
* Gusta Fučíková, manželka Julia Fučíka, se narodila 28.8.1903 v Ostředku.
Zemřela 25.3.1987 v Praze.
(TOMEŠ, Josef. Český biografický slovník XX. století. 1.díl. A-J. Praha ; Litomyšl : Paseka : P. Meissner, 1999)
* Ladislav Holdoš se narodil 14.5.1911 ve městě Ružomberok. Zemřel 9.9.1988 v Bratislavě.
( HOLDOŠ, Ladislav. Svědek Husákova procesu vypovídá : rozhovory Karla Bartoška s Ladislavem Holdošem o zážitcích z věznic a táborů pěti zemí, o komunistech bez moci a u moci, o Slovensku a o jiném... 1. vyd. Naše vojsko, 1991. ISBN 80-206-0212-7;
Universum : všeobecná encyklopedie.  2. díl. G-L. 1. vyd. V Praze : Odeon, 2002. 80-207-1115-5 )
* Přesné datum narození Jarmily Taussigové - Potůčkové se nám v dostupných zdrojích nepodařilo dohledat. Všude je uveden pouze rok narození, tedy 1914.
Je možné, že přesné datum uvádí ve své autobiografické knize:  JANOVSKÁ, Jarmila. Die Taussigs : jüdische Familien- und Leidensgeschichte in Böhmen und Mähren 1909-1989. 1. Aufl. Konstanz : Hartung-Gorre, 2000. (Bohužel, v Národní knihovně ČR je tato kniha dostupná pouze v Národním konzervačním fondu v Hostivaři), taktéž nově natočený dokumentární film o Jarmile Taussigové - Potůčkové s názvem Strážkyně ideálů by mohl přinášet podrobnější informace.
* Helena Koželuhová, dcera Heleny Čapkové a neteř Karla Čapka, právnička a novinářka, politicky činná v letech 1945-46 (poslankyně Ústavodárného NS), se narodila 7.5.1907 v Brně a zemřela 6.5.1967 v Bostonu (USA).
(TOMEŠ, Josef. Český biografický slovník XX. století. 2.díl. K-P. Praha ; Litomyšl : Paseka : P. Meissner, 1999).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.10.2008 14:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu