Biofonie, Geofonie, Antropofonie
Text dotazu
Dobrý den, potřeboval bych poradit v jaké publikaci zvukového ekologa Bernie Krause bych mohl najít přiblížení pojmů biofonie, geofonie a antropofonie (Biophony, Geophony, Antropophony). Mockrát děkuji
Odpověď
Dobrý den,
biofonii se Bernie Krause mimo jiné věnuje ve svých knihách "The great animal orchestra" a "Wild soundscapes":
* KRAUSE, Bernie. The great animal orchestra: finding the origins of music in the world's wild places. New York: Back bay books, [2012], C2012. 277 stran. ISBN 978-0-316-08686-8. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/551467/pdf.
Odkaz na záznam v Souborném katalogu ČR: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=008917408&local_base=SKC
* KRAUSE, Bernie. Wild soundscapes: discovering the voice of the natural world. Revised edition. New Haven: Yale University Press, 2016. xiii, 223 stran. ISBN 978-0-300-21819-0. Obsah: https://cache.obalkyknih.cz/file/toc/555120/pdf.
Odkaz na záznam v SK ČR: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=008917480&local_base=SKC
"The Niche Hypothesis", původní termín pro biofonii (https://en.wikipedia.org/wiki/Niche_hypothesis), Krause popisuje také ve svém článku "The Niche Hypothesis: A virtual symphony of animal sounds, the
origins of musical expression and the health of habitats", který vyšel v periodiku The Soundscape Newsletter v roce 1993 - https://www.researchgate.net/profile/Bernie_Krause/publication/295609070_The_niche_hypothesis/links/56dc82a108aebe4638c031b2/The-niche-hypothesis.pdf.
Biofonií se zabývá i jeho článek "Biophony: Soundscape ecology plunges us into a wilder world beyond the mundane and merely visual" - https://www.anthropocenemagazine.org/2017/08/biophony/ a zmiňuje ji i v rozhovoru pro časopis Wire - https://www.thewire.co.uk/in-writing/interviews/bernie-krause-on-the-great-animal-orchestra.
Termíny biofonie, geofonie a antropofonie blíže rozvádí v článku:
* KRAUSE, B. Anatomy of the Soundscape: Evolving Perspectives. Journal of Audio Engineering Society. 2008, vol. 56, no. 1/2, pp. 73-80. Dostupné také z: http://tinyurl.com/2fmc4jts.
Další články, jejichž spoluautorem je i Bernie Krause, odkazují na další Krauseovu studii, ve které se termíny vyskytují:
* KRAUSE, B. L. Bioacoustics, habitat ambience in ecological balance. Whole Earth Review. 1987, 57:14-18.
(odkazováno z článků: Pijanowski, B.C., Farina, A., Gage, S.H. et al. What is soundscape ecology? An introduction and overview of an emerging new science. Landscape Ecol 26, 1213-1232 (2011). https://doi.org/10.1007/s10980-011-9600-8;
Bryan C. Pijanowski, Luis J. Villanueva-Rivera, Sarah L. Dumyahn, Almo Farina, Bernie L. Krause, Brian M. Napoletano, Stuart H. Gage, Nadia Pieretti, Soundscape Ecology: The Science of Sound in the Landscape. BioScience, Volume 61, Issue 3, March 2011, Pages 203-216, https://doi.org/10.1525/bio.2011.61.3.6)
Z dalších zdrojů, můžete vysvětlení pojmů nalézt také na Wikipedii - https://en.wikipedia.org/wiki/Soundscape_ecology#Description, případně je možné další dokumenty vyhledat prostřednictvím vyhledávače odborné literatury Google Scholar (https://scholar.google.com) zadáním příslušných klíčových slov v angličtině do vyhledávacího pole.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.02.2021 12:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu