Bílina šibenice
Text dotazu
Dobrý den, dozvěděl jsem se, že v místech Jenišovské ulice v Bílině se nacházela šibenice, která byla kamenná. Údajně měla být nahoře v lesíku, nad Jenišovskou ulicí, bylo by, prosím, možné něco o ní zjistit? Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
v tištěných zdrojích jsme bohužel informace o šibenici , která měla stát na místě dnešní Jenišovské ulice v Bílině, nenalezli.
Protože se danému tématu, jak usuzujeme z Vašich příspěvků na stránkách o hrdelním právu, již delší dobu intenzivně věnujete, budete některé z  níže uvedených možných zdrojů pravděpodobně znát a využívat.
Hlavním zdrojem informací jsou v tomto případě archivní materiály.
Konkrétní vhodný archivní fond a jeho uložení je možné zjistit přes databázi Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice-386553.aspx
K danému tématu by  se vhodné archivní materiály mohly vyskytovat v následujícím fondu:
Název fondu (sbírky):Archiv města Bílina Uloženo v archivu:Státní okresní archiv Teplice Místo vzniku fondu (sbírky):Bílina Časový rozsah:1428-1945
Metráž:74,02 bm zpracováno (z toho 74,02 bm inventarizováno), 1,24 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Městská rada 13. stol. - 1780 Regulovaný magistrát 1780 - 1850 Městská rada - úřad starosty města 1850 - 1945 Tematický popis:Fond tvoří materiály z let 1428 - 1945, nejstarší listina po chází z roku 1428, nejstarší kniha - městská sirotčí registratura byla zahájena v roce 1520. Listin se dochovalo celkem 57 kusů a byly rozlišeny na originály a opisy, dále listiny pojišťující práva města a jednotlivců. Knih se dochovalo 1312, spisového materiálu 239 kartonů. Fond podává ucelený přehled o historii města.
Archivní pomůcky:
FEJTOVÁ O.-KOCOURKOVÁ K.-POŠTOVÁ M.-TUČKOVÁ V.: ARCHIV MĚSTA BÍLINY 1428 - 1945. Inventář, 1992, s. 402, ev.č. 3.
Staré mapy v naskenované podobě je možné prohlížet přes digitální knihovny:
* http://mapy.mzk.cz/
* http://archivnimapy.cuzk.cz/
* http://www.staremapy.cz/sbirky-starych-map-v-cr/
Bílinsko na mapách přibližuje též kniha:
* KUČERA, Zdeněk, VACEK, Miroslav a VEVERKA, Jaroslav. Bílinsko na starých mapách. Bílina: Město Bílina, 2003. 50 s. ISBN 80-239-2260-2.
(měřítko map je ovšem poměrně velké, Bílina je zde proto většinou pouze bodově uvedena).
Článková databáze (ANL) uvádí následující články k historii města :
* KARLOVÁ, Jana. Ohlédnutí v čase od 13. do 16. století: víte o historii--. Bílinský zpravodaj: čtrnáctideník Bílinska, 2009, 19(22), s. 14.
* KARLOVÁ, Jana. Rozkvět Bíliny v 16. století: víte o historii--. Bílinský zpravodaj: čtrnáctideník Bílinska, 2009, 19(23), s. 9.
V okolí města Bíliny stávala šibenice na kopci zvaném Mrtvý vrch nedaleko Kostomlat pod Milešovkou. Pravděpodobně ovšem tato šibenice patřila k zmíněné obci Kostomlaty. (zdroj:  http://www.lesycr.cz/ls236/tipy-na-vylet/Stranky/strbicky-vrch.aspx )
Více informací k tématu by Vám mohli poskytnout pracovníci Regionálního muzea v Teplicích: http://www.muzeum-teplice.cz/
Použité zdroje:
* VILÍM, Karel. Bílina 993 - 1993: s plánem města. Teplice: Regionální muzeum, 1993. 22 s.
* KOCOUREK, Ludomír et al. Bílina v zrcadle staletí. Bílina: Pro Město Bílinu připravilo vydavatelství NIS Teplice, 2001. 52 s., [90] s. obr. příl. ISBN 80-238-7895-6.
* Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Článková databáze ANL: http://aleph.nkp.cz/cze/anl
* systém Kramerius: http://kramerius.nkp.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
26.09.2013 14:24
Anonym píše:
Pondělí 12.10.2015 22:47
Koukněte na stránky facebooku Blesk Bíliny. Jsou zde zajímavé fotografie
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu