Bílé díry
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych Vám položit dotaz z oblasti
astrofyziky. Pojem černé díry jako místa ve vesmírů s obrovskou gravitací,
kde mizí hmota a dokonce i světlo, je již znám od Alberta Ensteina. Narazil
jsem ovšem na pojem "bílá díra" Chtěl bych se touto cestou dovědět, co
označuje tento pojem, kdo jako první pojem bílá díra definoval a nakolik je
tento termín oficiální. Děkuji mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
dle Velké encyklopedie vesmíru je bílá díra: "teoretický objekt explodující z prostoročasové singularity. Tedy černá díra obrácená v čase "naruby".
Zatímco černá díra vzniká implozí masivní hvězdy a vnější pozorovatel ji nevidí, bílou díru by pozorovatel měl vidět a na počátku exploze by měla být dokonce velmi jasná. K objektu těchto vlastností vede časově obrácené řešení rovnic obecné teorie relativity. Zatímco do černé díry vše padá a nic nemůže uniknout, do bílé díry nic spadnout nemůže a vše - látka i energie - je "vyvrhováno". Dřívější výpočty černých děr naznačovaly, že by prostoročas v černé díře mohl být v krajním případě deformován natolik, že by spojoval náš vesmír s jiným vesmírem tzv. Einsteinovým-Rosenovým mostem (někdy nazývaným červotočí nebo červí díra). Hmota padající v našem vesmíru do černých děr by se v jiném vesmíru z bílých děr vynořovala. A naopak - objekty s vysokou zářivostí (např. kvazary, blazary, aktivní jádra galaxií, rádiové galaxie) by byly vysvětlovány jako bílé díry v našem vesmíru."
(KLECZEK, Josip. Velká encyklopedie vesmíru. 1.vyd. Praha : Academia, 2002, str. 46.)
Myšlenka o možné existenci bílých děr pochází od Stephena Hawkinga a Kipa Thorna. V současné době se ovšem vědci přiklánějí k názoru, že bílé díry ve vesmíru neexistují. Existence bílých děr je předkládána jako pouze hypotetická a nepravděpodobná.
Použitá literatura:
* KLECZEK, Josip. Velká encyklopedie vesmíru. 1.vyd. Praha : Academia, 2002.
* Ottova moderní encyklopedie. Svazek 1, Vesmír. 1. čes. vyd. Praha : Cesty, 1998.
* AL-KHALILI, Jim. Černé díry, červí díry a stroje času. 1. vyd. Praha :
Aurora, 2003.
* HASINGER, Günther. Osud vesmíru. 1.vyd. V Praze : Knižní klub, 2009.
* Fyzweb - Odpovědna: http://fyzweb.cz/odpovedna/index.php (červí díry)
S případnými dotazy z oboru astrofyziky a fyziky můžete obracet také na odborníky daných oborů přes Odpovědnu Fyzwebu:
http://fyzweb.cz/odpovedna/index.php
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.03.2010 09:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu