Bílá hora u Radošova
Text dotazu
Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem. Snažím se zpracovat historii pomístního názvu "Bílá hora" u Radošova, okres Třebíč. Našel jsem jen malou zkazku o tom, jak název TÉTO "Bílé hory" vzniknul, ale rád bych to dal i do kontextu s statními "Bílými horami" a původu jejich názvu. Poradíte prosím nějakou literaturu o pomístních názvech, kde by byl výskyt jednotlivých "Bílých hor" zmapován případně další informace o radošovské "Bílé hoře" prosím? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ke studiu pomístních názvů a jejich vzniku můžete využít mimo jiné následující publikace a články:
* ŠTĚPÁN, Pavel. Označení barev a jejich užití v toponymii Čech. Praha: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2004. 158 s. Opera linguae bohemicae studentium; 6. ISBN 80-7308-067-2.
* MATÚŠOVÁ, Jana et al. Slovník pomístních jmen v Čechách. sv. IV. (Bíg-Bož). Vyd. 1. Praha: Academia, 2008.
* OLIVOVÁ-NEZBEDOVÁ, Libuše et al. Pomístní jména v Čechách: o čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. Vyd. 1. Praha: Academia, 1995. 520 s. ISBN 80-901072-8-1.
* SEDLÁČEK, August. Snůška starých jmen, jak se nazývaly v Čechách řeky, potoky, hory a lesy. V Praze: Nákladem České akademie věd a umění, 1920. 253 s. Rozpravy České akademie věd a umění. Třída 1; č. 60.
* PLESKALOVÁ, Jana. Tvoření pomístních jmen na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Jinočany: H & H, 1992. 151 s.
* http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7721
Podrobný přehled článků a dokumentů k tématu nabízí :
* Databáze Ústavu pro jazyk český AV ČR : http://bibliografie.ujc.cas.cz/KLICSLOV/IKW-A.HTM (anoikonyma)  a  http://bibliografie.ujc.cas.cz/KLICSLOV/IKW-O.HTM (onomastika)
Pro dohledání další literatury a ověření dostupnosti výše uvedených knih v knihovnách ČR můžete použít následující katalogy a databáze:
* Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* Jednotná informační brána: http://www.jib.cz
Více informací k danému tématu by Vám mohli poskytnout kolegové z Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/ ), neboť mají k dispozici archiv pomístních jmen oddělení onomastiky Ústavu pro jazyk český AV ČR.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 09:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu