Bibliomining
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co znamená pojem bibliomining a jaké jsou přínosy této metody?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
k získání potřebných informací o metodě zvané bibliomining Vám můžeme doporučit zejména následující zdroje:
* http://wiki.knihovna.cz/index.php/Bibliomining
* Římanová, Radka. Bibliomining - dobývání znalostí z knihovních databází a systémů: prezentace k přednášce ze dne 3. 11. 2008 [online]. Praha: ÚISK, 2008 [cit. 2015-06-10]. Dostupné z: http://uisk.ff.cuni.cz/detail.do?articleId=6569.
* SOŠKOVÁ, Michala. Analýza a vyhodnocení činností uživatelů souborného on-line katalogu Masarykovy univerzity. Bakalářská diplomová práce. Brno: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví, 2006. 58 s. Dostupné z: http://is.muni.cz/th/108801/ff_b/Bakalarka_prace_Soskova.pdf
* LALUHOVÁ, Katarína. Bibliomining - data mining pro knižnice. Dostupné z: http://itlib.cvtisr.sk/archiv/2007/4/bibliomining-data-mining-pre-kniznice.html?page_id=1342
* NICHOLSON, Scott. The Bibliomining Process: Data Warehousing and Data Mining for Library Decision-Making. Information Technology and Libraries, 2003, 22 (4). Dostupné také z: http://www.bibliomining.com/nicholson/biblioprocess.htm
* NICHOLSON, Scott. The basis for bibliomining: Frameworks for bringing together usage-based data mining and bibliometrics through data warehousing in digital library services. Information Processing & Management. Volume 42, Issue 3, May 2006, Pages 785-804. Dostupné také z: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306457305000658
* http://www.bibliomining.com/
* Janíková, Anna. Využití dataminingu v knihovnách: Bibliomining = Application of Datamining in Libraries: Bibliomining. Opava: [vl.nákl.], 2008. 79 s. Dostupnost práce viz Souborný katalog ČR - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=004510321&local_base=SKC
Pokud by Vás toto téma zajímalo podrobněji, další články je možné vyhledat např. prostřednictvím vyhledávače odborné literatury Google Scholar (http://scholar.google.cz), který nabízí také plné texty z volně dostupných i placených zdrojů, nebo můžete využít odborné placené databáze zaměřené na oblast knihovnictví a informační vědy - Library and Information Science Abstracts (LISA), Library and Information Science Source (LISS) nebo Library, Information Science and Technology Abstracts (LISTA), případně také databázi Emerald. Přehled licencovaných databází, které konkrétní knihovna zpřístupňuje, naleznete vždy na jejích webových stránkách. Licencované zdroje knihovny zpřístupňují pouze svým registrovaným uživatelům, kteří mají platný čtenářský průkaz. Přístup k těmto databázím v Národní knihovně ČR naleznete na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/#lisa, http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/#emerald) NK ČR umožňuje svým registrovaným čtenářům i vzdálený přístup ke zdrojům mimo budovu knihovny (více informací na http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/vzdaleny-pristup/vzdal-pristup).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.06.2015 12:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu