bibliografie učebnic a čítanek
Text dotazu
Potřebuji zjistit, kde najdu údaj o tom, zda byla po roce 1882 ještě v dalším vydání vydána Čítanka pro 3. třídu nižších gymnázií, kterou sestavil Josef Jireček. Existuje bibliografie českých učebnic a čítanek? Děkuji za radu.
Odpověď
Dobrý den,
podle naskenovaných katalogů Katif Národní knihovny jsme zjistili, že s největší pravděpodobností po roce 1882 již žádné další vydání Čítanky pro 3. třídu nižšího gymnasia od Josefa Jirečka nebylo publikováno (předcházela mu vydání z let 1857, 1862, 1870 a 1878). Záznamy těchto knih si můžete prohlédnout na stránce http://katif.nkp.cz , kde v položce Katalogy zvolíte Generální katalog I, vyberete skříň Janak - Iž, zásuvku Jir - Jirn a čísla záznamů 1061 (r. 1857), 1062 (r. 1862), 1064 (r. 1870), 1068 (r. 1878) a 1070 (r. 1882). V případě zájmu si dokumenty můžete objednat ke studiu do studovny přes odkaz Objednat titul, pro jejich vyzvednutí je nutné mít platný čtenářský průkaz naší knihovny. Záznamy všech výše zmíněných čítanek naleznete i v Bibliografii 19. století (opět v naskenovaných katalozích, odkaz Katalogy, dále postupujte obdobně jako v předchozím případě).
Další vydání čítanky jsme hledali i v katalogu Národní pedagogické knihovny Komenského (http://www.npkk.cz/opac.php), který obsahuje i záznamy historických učebnic dokonce v plném textu v naskenované podobě, ale podařilo se nám zjistit ještě méně. Katalog totiž neobsahuje všechna vydání čítanky a navíc jsme v něm zjistili i chybu. V jednom ze záznamů je informace: Čítanka pro třetí třídu nižšího gymnasia. Praha : Kněhosklad Calvův, 1935 avšak po kliknutí na číslo záznamu, kdy se otevře detailní záznam i s odkazem na plný text v pdf formátu, zjistíme, že se jedná o první vydání z r. 1857.
Možnosti dalšího vydání čítanky po roce 1882 jsme ověřovali ještě v katalozích Knihovny Národního muzea (http://www.nm.cz/katalogy.php) , která má bohatý fond starších tisků, ale také se stejným výsledkem.
Co se týče existence bibliografií učebnic a čítanek, nalezli jsme tyto:
České čítanky ve fondu SPKK (1780-1954). Praha: Ústav pro informace a vzdělávání, 1993.
České slabikáře a první čítanky z let 1547 - 1950 ve fondu SPKK. Praha: Ústav pro informace a vzdělávání, 2002.
Ani v jedné z nich však není uvedena čítanka, o kterou se zajímáte. Nicméně obě jsou dostupné v Národní knihovně (viz katalog NKC http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=NKC).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.11.2007 10:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu