bibliografie antické literatury
Text dotazu
Chtěla jsem se zeptat jestli nevite jakým způsobem vyhledat celou bibliografii anticke literatury doposud vsech vydaných knih u nás, jak z pramenné literatury tak z literatury sekundární.
Odpověď
Dobrý den, existuje několik bibliografií k tématu, najdete je v bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/F), když do pole kombinace slov z různých polí zadáte:
bibliografie antika.
Kromě toho pro starší práce existuje:
Bibliografie českých prací o antice za léta 1775-1900 / Sest.K.Svoboda. -- Praha : Jednota českých filologů, 1947.
(najdete také v NKC, záznam je bohužel stručný a uvedený dotaz jej nezahrne, je třeba zadat např. název, autora apod.)
V práci:
Naše literatura o antice : anotovaná výběrová bibliografie / předml. Jan Bažant. -- 1. vyd.. -- Jinočany : H & H, 1992. -- 136 s. ; 21 cm
jsou uvedeny také překlady antických autorů.
Kromě toho jsou zveřejněny překlady z antiky na stránkách Kabinetu klasických studií: http://www.clavmon.cz/antika/index.htm .
Rozsáhlé výběrové bibliografie překladů (sekundární lit. i v cizích jazycích) uvádějí dějiny řecké a římské literatury:
Dějiny řecké literatury / Luciano Canfora ; z italského originálu přeložil kolektiv autorů pod vedením Dagmar Bartoňkové. -- 2., rev. a dopl. vyd.. -- Praha : KLP, 2004. -- 902 s. : il., portréty ; 25 cm
Dějiny římské literatury / G.B. Conte ; z italského originálu přeložil kolektiv autorů pod vedením Dagmar Bartoňkové. -- Vyd. 1.. -- Praha : KLP, 2003. -- 790 s. : portréty ; 25 cm
Dále lze vyhledávat v bázi NKC (knihy - od r. 1995 by tu měla být zachycena na základě povinného výtisku česká produkce), v bázi ANL články, bohužel je obtížné sestavit odpovídající dotaz - vzhledem ke struktuře bibliografických záznamů.
Řadu důležitých titulů získáte na dotaz: antická knihovna.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.02.2008 17:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu