Bibliografie
Text dotazu
Dobré odpoledne, prosím Vás o radu, kde bych našla
studie, články, recenze a zajímavosti ke knihám Terézy Novákové- Jan Jílek a
Drašar.
Odpověď
Dobrý den,
článková bibliografie "Články v českých časopisech"je v Národní knihovně systematicky zpracovávána od roku 1953 do roku 1990 v tištěné podobě.
Zde je nutno dle zvoleného hesla prolistovat ručně záznamy o článcích. Tuto článkovou bibliografii můžete studovat v Referenčním centru Národní knihovny ČR, dostupná by také měla být např. v krajských knihovnách.
Retrospektivní článková bibliografie 1945-1952, která doplňuje článkovou bibliografii, je uspořádána ve formě lístkového katalogu, a je možné ji studovat rovněž v Referenčním centru NK ČR, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_retrospektiva1945_1952.htm .
Od roku 1991 je článková bibliografie přístupná v bázi ANL Národní knihovny, http://www.nkp.cz , záložka Katalogy a databáze. Zde jsme nalezli 11 záznamů týkajících se díla T.Novákové.
Záznamy o knihách pak naleznete v bázi NKC : román Drašar vyšel v jedenácti vydáních, Jan Jílek ve čtyřech vydáních. V předmluvě nebo doslovu k jednotlivým vydáním byste nalezla informace, které by pro Vás mohly být zajímavé.
Z publikací z báze NKC Vám doporučujeme :
-Výbor z beletrie / Teréza Nováková ; s úvodem Arna Nováka. -- V Praze : F. Topič, 1928.
-Výbor z prózy Terézy Novákové / uspořádal Arne Novák. -- V Praze : Státní nakladatelství, 1931.
-Z lidské sonáty : Teréza Nováková : korespondence / vybrala, uspoř. a doslov naps. Blanka Svadbová.Praha : Odeon, 1988. 412 s.
-Zrcadlení / Teréza Nováková ; Výbor z povídek uspoř., k vyd. připr., úv. slovo, doslov, ediční pozn. a vysvětl. naps. Blanka Svadbová.  Praha : Albatros, 1981. 412 s.
-Personální bibliografie T.Novákové (31.7.1853 - 13.11.1912), Otrokovice : Knihovna JPK, [196-?].
-Arne Novák (1880-1939) ; Teréza Nováková (1853-1912) : soupis osobního fondu / zpracoval Karol Bílek. Praha : Literární archiv Památníku národního písemnictví, 1997.
-Teréza Nováková. 1. část / Naps. Zdeněk Nejedlý. Praha : Československýspisovatel, 1958.78 s.
-Knižní publikace z fondu Národní knihovny "Česká literární bibliografie 1945-1966", díl III. obsahuje odkaz na recenzi k románu Drašar, vydaného J.Fořtem v roce 1952. Autorkou recenze je Jaroslava Janáčková, název "Hrdina románu Drašar T. Novákové. Recenze vyšla v časopise Česká literatura 2, č. 4, s. 310-324.
-Další odkazy na recenze jsou pak v publikaci "Lexikon české literatury (osobnosti, díla, instituce)", Praha : Academia 2000.
Pokud byste si chtěla zapůjčit knihy z našeho fondu, je nutné mít průkaz čtenářehttp://www.nkp.cz/pages/page.php3nazev=Pro_uzivatele_a_navstevniky&submenu2=16.
Kromě zdrojů Národní knihovny bychom Vám chtěli doporučit bibliografické služby Ústavu pro českou literaturu http://www.ucl.cas.cz/cs/bibliograficke-sluby/bibliografie-ceske-literarni-vedy.
Jedná se o následující databáze :
-databáze české literární vědy, retrospektivní bibliografie (databáze RET) http://www.ucl.cas.cz/cs/bibliograficke-sluby/retrospektivni-bibliografie
-bibliografie české literární vědy
http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.01.2011 13:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu