bibliografie
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás, existuje nějaký způsob, jak mohu vyhledat všechny knihy o jazyce a lingvistice vydané od roku 1990? Jde mi o odborné publikace. Můj vyučující žádá přehled těchto publikací do mé seminární práce: Česká lingvistika od roku 1990 do současnosti. Předem vám děkuji za odpověď a radu.
Odpověď
Dobrý den, k této rešerši můžete využít elektronický katalog Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), která má právo povinného výtisku, což znamená, že jsou nakladatelé ze zákona povinni NK ČR odevzdávat 2 exempláře od každé publikace vydané v ČR, na které se zákon o povinném výtisku vztahuje. Fond Národní knihovny ČR by proto měl být v tomto směru relativně úplný.
Dotaz si můžete rozdělit do několika kroků, kterými budete vyhledávání postupně zužovat, nebo použít všechna kritéria najednou. Postup zužování je však výhodnější zejména z toho důvodu, že můžete proces vyhledávání sledovat a máte větší kontrolu nad správností vyhledaných výsledků.
V katalogu na výše uvedené adrese si zvolte Základní nebo Rozšířené vyhledávání. Rozšířené vyhledávání pro Vás možná bude vhodnější, je přehlednější a obsahuje více polí pro vyhledávání. Do pole Předmět (klíčová slova) zadejte spojení lingvistik? and čes? (znaménko ?, příp. * nahrazuje v zadaném výrazu 1 a více znaků, operátor AND spojuje oba výrazy tak, aby se ve vyhledávání vyskytovaly zároveň). V poli Druh dokumentu můžete vyhledávání omezit pouze na knihy, popř. jiný typ dokumentu. Pro omezení dotazu na publikace vydané v určitých letech zvolte pole Rok vydání, interval zadáte pomocí znaménka ->, ve Vašem případě tedy 199? ->200? (vyhledají se publikace vydané v 90. letech minulého století a od r. 2000 do současnosti).
Jak již bylo zmíněno, v Rozšířeném vyhledávání můžete všechna tato kritéria vyplnit najednou, pro postupné omezování vyhledávaní použijte odkaz Zpřesnit umístěný nad vyhledanými výsledky. Tato funkce spojí dosavadní dotaz s nově zadaným kritériem, což si vždy můžete ověřit nad vyhledanými výsledky. Vyhledané záznamy byste si měla ještě projít, ne všechny budou zřejmě pro Vaše potřeby relevantní.
Vedle názvu každé publikace je umístěno zatrhávací políčko, jehož prostřednictvím si můžete vybrané záznamy dočasně uložit do schránky a poté si je hromadně uložit na Váš počítač či poslat na email. Každý záznam je také možné ukládat/posílat samostatně z jeho úplného zobrazení, které si otevřete kliknutím na název či číslo záznamu. Ze záznamů také můžete získat další klíčová slova pro vyhledávání.
Pokud byste chtěla vyhledat všechny knihy vztahující se nejen k lingvistice, ale také k českému jazyku, použijte naprosto totožný postup. Zkoušeli jsme i tento dotaz, nicméně i přes zadání všech kritérií nám zůstala veliká množina nalezených záznamů (zhruba okolo 1500).
V případě, že si nebudete při vyhledávání vědět rady, je možné použít podrobnou nápovědu, odkaz se nachází v horní liště elektronického katalogu (http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=help-1).
Vyhledané výsledky byste mohla ještě porovnat, případně doplnit, pomocí katalogu Knihovny Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://aleph18.lib.cas.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=UJCP).
Akademie věd ČR používá stejný systém jako NK ČR, při vyhledávání tedy postupujte stejným způsobem.
Pro 90. léta 20. stol. lze také využít tištěnou Bibliografii české
lingvistiky. Praha : Československá akademie věd, [1980]-. --    sv. ; 21 cm. (Lingvistické bibliografie. Větší řada). ISSN 0862-1462, podrobnější údaje včetně možnosti výpůjčky v NK ČR (ikona Exempláře) naleznete opět v el. katalogu NK CŘ.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.06.2009 10:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu