Bibliobox
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat, kdy a kde byl nainstalován první bibliobox v ČR, popř. kde mohu o biblioboxech najít další informace (možno i v angličtině). Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
první bibliobox v České republice byl zaveden v Krajské knihovně v Karlových Varech (http://www.knihovna.kvary.cz/) v roce 2007 (http://www.bibliobox.eu/CZ/Reference/Krajska_knihovna_Karlovy_Vary.html). Patrně nejvíce informací o biblioboxech v ČR se dozvíte na webových stránkách výrobce http://www.bibliobox.eu/cz/.
Pro zjištění dalších zajímavostí, především zkušeností knihoven s jejich provozem, můžete využít článkovou bázi ANL (články v českých novinách, časopisech a sbornících) a především online katalog Knihovny knihovnické literatury (KKL) - oba zdroje jsou dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F/.
Příkladem Vám uvádíme články vyhledané v těchto dvou katalozích:
* Bibliobox: --vrátit knihy je tak snadné. Praha: LSE Integration, [2012?]. [44] s.
* Banzetová, Jitka. Bibliobox Herbie. Bulletin SKIP, 2008, 17(2), s. 10. ISSN 1210-0927. Dostupné také z: http://skip.nkp.cz/Bulletin/Bull08_210.htm#ti.
* Telínová, Kateřina. Bibliobox Herbie - komfort pro karlovarské čtenáře. Čtenář, 2008, 60(3), s. 104. ISSN 0011-2321.
* Fričová, Helena. Bibliobox: konec upomínek z knihovny v Boleslavi. Boleslavský deník, 2010, 234, s. 2. ISSN 1212-5806.
* Černý, Michal a Sládek, Vladimír. Knihovna už má bibliobox a čtečky. Kolínský pres, 2011, 16(32), s. 2. ISSN 1213-287X.
* Mareš, Ladislav a Charousková, Šárka. Vandalové řádili u knihovny, jejich terčem se stal bibliobox. Boleslavský deník, 2012, 111, s. [1]. ISSN 1212-5806.
* Z regionu: návratový box na knihy v Městské knihov[n]ě v Jablonci n. N. Světlik: svět libereckých knihoven, 2011, 9(3(41)), s. 17-18. ISSN 1214-2751. Dostupné také z: http://www.kvkli.cz/_data/afm-uploads/region/Svetlik/svetlik_41.pdf.
Další informace se můžete dočíst v článcích převážně regionálních periodik volně dostupných na internetu:
* http://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/126971-bibliobox-novy-pomocnik-pro-knihovny.html
* http://jihlava.idnes.cz/chcete-v-jihlave-v-nedeli-vratit-knizku-staci-ji-hodit-do-biblioboxu-1p8-/jihlava-zpravy.aspx?c=A120403_1758575_jihlava-zpravy_bor
* http://www.nzpk.cz/bibliobox/
* http://www.mzk.cz/o-knihovne/media/tiskove-zpravy/bibliobox-i-v-moravske-zemske-knihovne-v-brne-522010
* http://opavsky.denik.cz/zpravy_region/knihovna-biblioboxy08062012.html
* http://www.valasskemezirici.cz/doc/36988/
V anglickém prostředí se tyto boxy nejčastěji označují jako "book return box", viz např.:
* http://www.stadtbibliothekbasel.ch/index.php?id=rueckgabekaesten&L=1
* http://lcss.glam.ac.uk/lrc/boxes/
Doufáme, že v uvedených odkazy najdete požadované informace. Pokud byste potřeboval další informace, můžete se obrátit na kolegy z Knihovny knihovnické literatury (http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.htm).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2013 12:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu